Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел отхвърли план за строителство в Ерусалим, готви по-голям

19 декември 2012, 11:47 часа • 9038 прочитания

Израелските власти предприеха изненадваща стъпка, отхвърляйки план за строителството на около 800 нови жилищни сгради в източната част на Ерусалим, но се очаква да одобрят по-голям проект в сряда, предаде АФП.

Регионалната комисия по планиране в Ерусалим отхвърли предложението за строителство на 813 жилищни сгради в рамките на план, известен като „Гиват ХаМатос Б”, но одобри друг проект за строителството на 700 жилища в източния арабски квартал на Ерусалим Бейт Сафафа, съобщи вътрешното министерство.

Говорителят на неправителствената организация „Пийс нау” Хагит Офран посочи, че „Гиват ХаМатос Б” е само един от плановете за строителство, които се обсъждат през тази седмица. Очаква се много по-мащабният план „Гиват ХаМатос А” да бъде одобрен в сряда.

„Утре общинската комисия ще одобри „Гиват ХаМатос А”, който е мащабен план за строителството на 2600 жилищни сгради”, уточни тя.

По-рано САЩ разкритикуваха подготвяните в Израел планове за строителството на близо 5000 нови жилищни сгради в Източен Ерусалим.

„Ние сме дълбоко разочаровани от това, че Израел смята да продължи с тези провокативни действия”, заяви говорителят на Държавния департамент Виктория Нюланд, като това е най-острият й коментар по въпроса за израелската заселническа дейност през последните дни. „Израелските лидери настояват, че подкрепят разрешаването на конфликта чрез създаването на две държави, но тези действия поставят под заплаха постигането на тази цел”, подчерта Нюланд.

Властите в Ерусалим през тази седмица ще разгледат четири проекта за строителство на жилищни сгради в кварталите Гиват ХаМатос и Гило, съобщиха местни неправителствени организации.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес