Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел може да започне преговори с "Хамас"

10 януари 2013, 10:03 часа • 8118 прочитания

Израел може да започне преговори с движението "Хамас", контролиращо Ивицата Газа, заяви израелският президент Шимон Перес, предаде БГНЕС.

За целта обаче "Хамас" трябва да изпълни международните изисквания и да признае еврейската държава, подчертава Перес в интервю за американския вестник "Ню Йорк Таймс".

"Ако "Хамас" приеме исканията на международната общност, откаже се от терора, прекрати обстрелването с ракети на Израел и признае правото на съществуване на Израел - тогава може да започнат преговори", заяви Перес.

През декември м.г., на митинг по повод 25-годишнината от основаването на "Хамас", лидерът движението Халед Машаал заяви, че на Израел няма да бъдат допуснати никакви териториални компромиси и "Хамас" няма да признае Израел.

Думите на Машаал бяха разкритикувани от президента на Палестинската автономия Махмуд Абас. Последният е лидер на движението "Фатах", което е в остър конфликт с радикалното "Хамас".

В същото време Абас и Мешаал започнаха преговори в Кайро.

Разговорите са фокусирани върху постигането на споразумение за помирение. Ивицата Газа е под управлението на "Хамас", чието политическо крило преди време спечели пълно парламентарно мнозинство. В същото време президентът Абас е от "Фатах".

По време на престоя си в египетската столица двамата лидери ще се срещнат поотделно с египетския президент Мохамед Морси. Последният бе излъчен от ислямисткото движение "Мюсюлмански братя" и бе в основата на референдума за нова конституция на Египет, базирана на шериата.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес