Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Историци за погребението на Цар Фердинанд: Княжество България и Царство България ще се прегърнат с Република България

29 май 2024, 09:44 часа
Реклама

"Виждам как днес Княжество България и Царство България ще се прегърнат с Република България. Съзнаването, че сме били Княжество, Царство и сега Република съдържа в себе си умението да се смирим пред съдбата. Нека изключим от обяснението онези негодници и Народна република България от разговора".

Така историктът проф. Веселин Методиев коментира връщането на тленните останки на цар Фердинанд I, които днес ще бъдат транспортирани от Германия до България с военен самолет съгласно приетото решение на Министерския съвет.

Решението на Министерския съвет е прието във връзка с писмо от инициативния комитет за връщане на тленните останки на цар Фердинанд I, подписано от проф. дин. Петър Стоянович и доц. д-р. Ивайло Шалафов.

Още: Погребват Фердинанд с церемония във Врана, достъпът е свободен

"Фердинанд не е еднозначна личност, има успехи, има политически провали. Но е важно, че това сме ние, на 150 години и сме модерна държава. Когато се създава Берлинският договор ние сме били 16-та държава", каза още проф. Методиев пред bTV.

На въпрос какво дължим на цар Фердинанд през днешния ден, историкът заяви: "Общочовешко - преклонение пред смъртта, да имаме уважение. Този човек е бил български владетел. Не трявба да се сещаме за негативните неща. Второто е държавата - тя постъпва разумно", подчерта историкът от Нов български университет.

От своя страна проф. Стоянович допълни, че от абдикацията на Фердинанд досега винаги обичаме да "изтръскваме" историческата си съвест с него.

"Когато има универсален грешник - бий черната котка, пък после ще му мислим дали има някой друг виновен за свършеното. Тепърва историческата наука ще се произнесе. Не е възможно успехът да има няколко бащи, а пък загубата да има само една майка", отбеляза още той.

Още: Фердинанд от България: царят, който обичаше да кара влак

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес