Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Инсинуация, цинизъм, гавра": Съюзът на писателите въстана срещу Джон Малкович

23 октомври 2024, 15:53 часа • 745 прочитания

Пиесата на Бърнард Шоу "Оръжията и човекът", по която холивудската звезда Джон Малкович в момента работи, за да я постави в Народен театър "Ивам Вазов", продължава да е тема на разпалени дискусии, още преди да е изиграна дори веднъж.

Най-новата реакция срещу бъдещата постановка на Малкович е на Съюза на българските писателите и е публикувана в седмичното им издание "Свободно слово". Напомняйки манифест, текстът е поместен на челната страница върху червен фон.

Позицията на Съюза на писателите

От Съюза на писателите смятат, че поставянето точно на постановката "Оръжията и човекът" е "открита инсинуация срещу страната и народа ни, зъл цинизъм и гавра". "Позорът, който се излива върху народа ни е с ваше съгласие и съучастие, господа управляващи!", пише още в изявлението.

В текста се казва още, че въпреки протестите и възмущението на много хора, властите са допуснали поставянето на тази пиеса чрез "бездействие, с недомлъвки и конспиративни ходове". От Съюза смятат, че може би става дума за "нечия външна воля, политиката на отродителство или традиционната корупция, която тресе напоследък българския театър."

Още: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Закана

На финала на изявлението си от Съюза на писателите пишат следното: "Ваша е и отговорността пред паметта на героите и пред историята. Тя няма да отмине нито услужливците, довели в Народния театър Дж. Малкович и осигурили му сочен хонорар за ругатнята, която се готви да ни отправи от неговата сцена, нито онези, които пресътворяват "с талант и вдъхновение" това "позорище". Мераклиите да се "посмеят" по този недопустим начин с търпението ни не са добре дошли тук. Мястото на такива "творби" не е в България."

Не става категорично ясно дали от Съюза заявяват, че Джон Малкович не е добре дошъл в България, но усещането е точно такова.

Самият Джон Малкович преди време отрече да се подиграва и дори уточни, че е смутен, че хората си мислят, че би дошъл в България, за да се подиграва на българите. По темата: Джон Малкович: Не е вярно, че се подигравам на българите с пиесата в Народния театър

Припомняме, че след като стана ясно, че Малкович ще поставя пиесата на Бърнард Шоу у нас, рапърът Устата, който не крие проруските си пристрастия, написа отворено писмо, в което попита "Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?". Под публикацията му се включиха много популярни личности, сред които и Иво Сиромахов, който застана на другата позиция - че нищо страшно няма в тази пиеса и ние, българите, няма от какво да се притесняваме.

Още: Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Джон Малкович и актьорите в "Оръжията и човекът", фотограф: Стефан Здравески

Премиерните представления на "Оръжията и човекът" на Джон Малкович по Бърнард Шоу са на 7, 8 и 9 ноември на Голяма сцена на Народен театър "Иван Вазов".

"Оръжията и човекът" не се поставя за първи път

Добре е да кажем, че пиесата на Бърнард Шоу "Оръжията и човекът" е поставяна още два път у нас от Николай Поляков под заглавието "Шоколадовият войник" (в превод на Георги Станчев, който не е публикуван). Както посочват и в сайта на Народния театър, първата постановка на Поляков е през 1995 г. в Драматично-куклен театър – Враца, за който получава наградата за режисура на Националния фестивал на малките форми. Втората постановка е през 2000 г. в Драматичен театър "Сава Огнянов" – Русе.

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес