Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хаджииванов: МОН осигури 1 млн. лв. за изследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий“

15 декември 2021, 12:19 часа • 3336 прочитания

От гледна точка на българската наука, събитие е и закупуването на български изследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“. Министерството е осигурило 1 млн. лева за този кораб. Това каза заместник-министърът на образованието и науката акад. Константин Хаджииванов по време на откриването на конференцията „30 години Мадридски протокол“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с участието на проф. Христо Пимпирев и посланика на Кралство Испания Н.Пр. Алехандро Поланко, предаде репортер на БГНЕС.

Акад. Хаджииванов заяви, че човешкият прогрес основно се дължи на изследователския дух на определен кръг хора. По думите му изследователите оглеждат проблемите комплексно, от всички страни.

„В днешно време едно от предизвикателствата на човечеството е опазването на околната среда. Без съвместните усилия на учени от много страни тази задача е немислима. За мен е удоволствие да отбележим 30-годишната от подписването на Мадридския протокол. Благодарение на този протокол Антарктика днес е място на международно научно сътрудничество. Горд съм, че МОН активно съдейства за българския принос в полярните изследвания“, подчерта той.

Проф. Христо Пимпирев от своя страна заяви, че конференцията „30 години Мадридски протокол“ е посветена на няколко годишнини.

„Тази конференция е посветена на няколко годишнини. Едната от тях е 30 години от подписването на Мадридския протокол за опазването на околната среда, с който се слага край на дългите преговори относно използването на природните ресурси. Имаме и друг повод – 30 години взаимопомощ в Антарктика между Испания и България“, отбеляза изследователят.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес