Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гешев видя опасност за гражданите в питането на служебния кабинет за правомощията му

29 септември 2022, 09:50 часа • 947 прочитания

Това, което се пита, е безспорно изяснено както за практикуващите магистрати, така и от научната общност. Нямам притеснение какво ще отговори Конституционният съд. Така главният прокурор Иван Гешев коментира питането на служебното правителство до Конституционния съд, касаещо неговите правомощия.

Гешев смята, че в питането на служебният кабинет до Конституционния съд се смесват надзорът за законност на правомощията на главния прокурор и правомощията на прокуратурата и отделните прокурори.

Според него по-интересна е друга част това питане, където се поставя под въпрос и се иска противоконституционност на разпоредба от Закона за съдебната власт, което касае правомощието на прокуратурата, а не на главни прокурор, да извършва проверки при незаконосъобразни актове и действия на администрацията.

„Това е изключително опасно, защото това е един от малкото механизми гражданите и гражданското общество да се защитават срещу административен произвол“, каза той. По думите му с това държавните институции искат гражданите да не ги питат работят ли или не работят.

„Къде виждате държава? Може би виждате държава в това, което се е случило снощи, че отново дрогиран шофьор с висока скорост уби 22-годишно дете в Шумен? Може би виждаме държава в сгазените полицаи в Бургас или може би в случая с колегата, който беше убит от пиян шофьор? От две години говоря, че това вече е един социален проблем. Бих го нарекъл социална епидемия и резултатът е никакъв. Няколко парламента, министри и кой ли още не, се занимаваше с държавното жилище, с дипломата ми преди 30 години, но никой не се занимава с реалните проблеми на българските граждани. Може би виждаме държава в закриването на специализираните структури, които бяха най-ефикасното оръжие срещу организираната престъпност, корупцията, тероризма", попита Гешев. Според него сега берем плодовете от това. По думите му наркотиците масово заливат улиците и застрашават децата ни.

"Да сте чули от няколко месеца да има някаква реализация за организирана група за наркотици. Да сте чули за мигранти, за лихвари?“, попита Гешев.

Той определи Прокуратурата като една от малкото стабилни институции в държавата.

Още: Членовете на Съдийската колегия към ВСС искат да бъдат възстановени на старите си длъжности

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес