Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

19 април 2024, 09:04 часа • 1949 прочитания

САЩ от доста дълго време се опитват да сдържат Нетаняху, защото никой не иска война с Иран освен него. Израелци, американци, европейци не искат война с Иран. Натеняху има своите причини за това, заяви Георги Милков, журналист на „24 часа“ пред БНТ.

Тезата на Милков: Вече 7-ми месец война в Газа Нетаняху не получава това, което иска - Хамас не се предава, в същото време има ужасна хуманитарна криза – повече от 30 000 избити. Нетаняху получава натиск от чужбина да спре, както и вътрешен такъв. Срещу него има силна кампания в страната. Всичко това го кара да търси изход в друга страна и този изход би бил война с Иран. Израел обаче сами не могат да я водят, защото нямат капацитета за това. Интересното обаче в случая е, че според Axios именно Нетаняху бил против бърз голям ответен удар срещу Иран: Източници: В Израел обмисляли атака срещу Иран в понеделник, но решили да изчакат

Последната ескалация започна от 1 април – Израел бомбардира иранското консулство в Дамаск. По всички международни закони това е обявяване на война, защото нападаш чужда територия. Иран трябваше да отговори. Излита голямо количество дронове, но няма щети. Израел има добра противовъздушна отбрана, казва Милков. Основното обаче, което Иран вкарва в това нападение успешно са балистични ракети – в пустинята във военната база Неватим – от която е започнала атаката по иранското консулство в Дамаск според Техеран (изтребители F-35, базирани там, са я извършили).

Още: Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Предотвратяване на война в Близкия Изток

Всеки един от международните играчи се опитва да предотврати пълномащабна война в Близкия Изток, защото това ще е катастрофално, казва Милков. Стратегическата криза на Израел няма как да се разреши, защото сега е в една спирала на насилие, която доктрината Дахия, която имат 2006г. за войната с "Хизбула", е непропорционален отговор по цивилни обекти. Колективно наказваш цивилното население затова, че от територия там (Газа) има вражески настроения към твоята държава. Това не решава въпроси, а вкарва Израел в безкрайна спирала, казва Милков. Каквито и мерки да предприемат не решава техния проблем.

Палестинската кауза

Иран е единствения сериозен международен обект, който все още е ангажиран с палестинската кауза. Всички арабски страни са абдикирали от нея, категоричен е Милков.

Още: Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Милков казва, че е ужасно, че нямаме външен министър. За 10 дена в такива кризи, за които говорим, казва той, 4 външни министри означава, че или някой друг реди министрите на Главчев или имаме проблем с неговата преценка. „Не знам кое е по-лошо от двете“. Милков припомни, че имаме двама български граждани заложници при хутите. За съдбата им можем да говорим единственото в Техеран. „Не бих сменил този външен министър“, казва Милков за министър Стефан Димитров, който много добре се справя по негови думи.

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес