Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Генералният консул на България в Ню Йорк е освободен

04 септември 2013, 11:05 часа • 21728 прочитания

Генералният консул на България в Ню Йорк Радослав Точев, поиска да бъде освободен от поста си, съобщава „Фокус”.

Правителството е освободило Точев от длъжността генерален консул на България в Ню Йорк, САЩ, съобщиха и от правителствената информационна служба.

Точев бе назначен на тази длъжност през 2009 година, по време на управлението на ГЕРБ и тогавашния министър-председател Бойко Борисов.  Той замени бившия заместник-министър на външните работи в кабинета Сакскобургготски Николай Милков.

През април 2007 година, когато заема сигурното второ място в листата на ГЕРБ за евродепутати, пътят му към успеха буквално и преносно е препречен. Пътувайки зад волана на автомобил си, късно вечерта, по автомагистрала „Струма” блъска внезапно изскочилия на платното Илийчо Масларски (61 г.) от село Студена.

Водачът, който според полицейския протокол се движел със съобразена скорост и без да е употребил алкохол, направил всичко възможно да избегне удара, но поради късото разстояние не е успял да предотврати сблъсъка. Пострадалият починал преди пристигането на медицински екип.

Нелепият пътен инцидент стана причина Точев да не участва в изборите за Европейския и национален парламент.  Най-интересното, че това бе негово собствено решение – от ГЕРБ настояваха да не се отказва. Постъпката му разкри една черта, не много характерна за политиците ни – това, че умее да носи отговорност за делата си.

През лятото името му се спрягаше около сформирането на кабинета Борисов за поста външен министър. Но по-късно получи поста на международен секретар на ГЕРБ, а след вота стана съветник на премиера Бойко Борисов.

Радослав Точев е възпитаник на престижната Парижка висша школа по администрация и един от малцината чужденци, допуснати да работят по високите етажи на френската администрация. Той е бакалавър по международна търговия и бизнес администрация, магистър по международни икономически отношения и магистър по публична администрация.

Следва второ висше в ЕНА – френската школа за висша администрация. “В това учебно заведение готвят служители за високи постове в държавната машина”, обяснява Точев. В зависимост от успеха завършилите се назначават в различни министерства и Радослав е разпределен в това на икономиката и финансите. Когато сегашният кандидат за президент на Франция Никола Саркози става министър, го взема в своя кабинет като съветник по европейските въпроси.

„Всъщност аз се сприятелих със Саркози преди това, когато стажувах в кметството на Ньой. Той тогава беше градоначалник”, спомня си пред в. „Стандарт” младият политик. Тъй като Саркози не останал дълго министър, Радослав е преназначен за парламентарен секретар на френското икономическо министерство. Преди три години се прибрал в България. „Чисто стечение на обстоятелствата е, че българското министерство на финансите поиска от френското служител, който да познава добре правилата в Европейския съюз”, обяснява Точев. Стечение на обстоятелствата е това, че младият мъж, който става технически съветник по европейските въпроси на Пламен Орешарски, е българин. В родното Министерство на финансите (МФ) имало такъв съветник поканен чак от Ирландия.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес