Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ФИФА започна да раздава наказания за уговорени мачове

27 февруари 2013, 20:07 часа • 4449 прочитания

Световната футболна централа ФИФА обяви, че 74 играчи и официални лица от Италия и Южна Корея са получили забрана да се занимават с футбол и на международно ниво заради участието им в схеми за уреждане на футболни срещи, предаде БГНЕС.

Дисциплинарната комисия на ръководното тяло на световния футбол наложи забраните на 70 участници в схеми за уреждане на мачове в Италия и на още четирима, които са от Южна Корея. Италианската футболна федерация (FIGC) и Южнокорейската федерация (KFA) бяха отговорни за наказанията на вътрешно ниво, но от световната централа наложиха днес на виновните наказания и на международно ниво.

От ФИФА обявиха, че пред централата са били представени доказателства от четири разследвания от страна на италианската федерация за "участието на играчи и официални лица в уреждането на мачове, незаконни залози и корупционни практики". Те добавят, че 11 от лицата, за които става въпрос, са вече с доживотни забрани да се занимават с играта. Четирима са били намерени виновни в уреждането на мачове от корейската федерация и също имат вече доживотни забрани след отделни разследвания, датиращи от 2011 и 2012 година. Днешните наказания стават факт ден, след като ФИФА наложи забрана на международно ниво на 58 играчи и официални лица в Китай, които са уреждали футболни срещи през 90-те години на миналия век.

Европейската полицейска служба (Европол) пък съобщи през миналия месец, че е разкрила престъпен синдикат, уговорил 380 мача в Европа, включително два от Шампионската лига, както и европейски и световни квалификации. Едната среща, която е набедена за манипулирана, се е играла в Англия. Престъпеният синдикат, координирал операцията, е базиран в Азия, а под подозрение са цели 425 официални лица, съдии, играчи и престъпници. Европол, която разследва случая от 18 месеца, заявиха, че става дума също и за няколко топ срещи в европейските лиги. Престъпниците са заложили 16 милиона евро на срещите и са изкарали 8 милиона печалби. От тях 2 милиона са били платени на замесените. Уговарянето на мачовете е ставало в 15 държави, а досега са арестувани 50 души.

"Това е работа на престъпна група, базирана в Азия, работеща с криминални мрежи в Европа", заяви в Хага тогава Роб Уейнрайт, директор на Европол. "Това е най-голямото разследване на манипулирани срещи в Европа. Резултатите му разкриха голям проблем за футбола в Европа. Открихме голяма криминална мрежа", добави той.

През миналата година се появиха информации за уговорени срещи и в България, но от Европол не разкриват все още кои точно са страните, в които има подозрение за уговаряне на двубои.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес