Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фармацевти се разграничиха от протеста в подкрепа на проф. Асена Стоименова

13 април 2020, 20:26 часа • 10273 прочитания

Съюза на българските фармацевти, учреден през 2004 г., в който членуват над 500 магистър-фармацевти от цяла България, се разграничи от протеста в подкрепа на проф. Асена Стоименова. За него съобщиха днес от Българския фармацевтичен съюз.

Припомняме, че Стоименова бе обвинена от прокуратурата заради "серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите". Съгласно съобщението, днес (13 април) в 12:00 часа се предвиждаше фармацевтите да излязат пред аптеките в цялата страна за 15 минути, с жълти жилетки и плакати "НЕ ни е страх". Това е времето за задължителна дезинфекция в аптеките.Българският фармацевтичен съюз отвори на страницата си петиция в подкрепа на проф. Стоименова, която до момента е подписана от над 2300 души, само от България.

Ето и алтернативната гледна точка. В съобщение до медиите, разпространено от Съюза на българските фармацевти се казва следното:

„Членовете на Съюза на българските фармацевти са принудени да изразят публично позицията си по повод случая с Асена Стоименова- председател на БФС. Тиражираната информация в медиите, че всички фармацевти излизат на протест, е лъжа!

За нас на първо място са пациентите, които всеки ден обслужваме с внимание и грижа! Не е моментът за интриги в гилдията, защото, както и медиците, ние сме на първа линия и сега имаме огромна отговорност пред нацията. Категорично се противопоставяме на всякакви опити за манипулиране на фармацевтите и използването им като страна в казуса. Има компетентни органи, които ще преценят дали г-жа Стоименова с изказванията си е предизвикала заблуди и психоза сред хората. Всеки отговаря пред закона за своите действия! Държим да подчертаем, че ние не подкрепяме дезинформацията и създаването на напрежение в обществото в един такъв тежък момент. Убедени сме, че част от физическото и психично здраве на българските граждани се опира на нашата компетентна консултация и на информацията, която получават от нас.

Днес българските граждани се нуждаят повече от всякога от своите фармацевти на работните им места, а не на протести по улиците“.

Припомняме също така, че според собственото им съобщение, в Съюза на българските фармацевти членуват „над 500 магистър-фармацевти от цяла България“.

Колко е единна гилдията на фармацевтите говори и изявлението пред БНТ на председателя на трета органицазия - Асоциацията на собственици на аптеки. Николай Костов каза, че няма дефицит на лекарства по аптеките. Според него, в последните седмици дори се наблюдава рязък спад на търсенето в сравнение с миналата година, като в някои аптеки той с близо 1/3 по-нисък.

Вижте още:

Председателят на Фармацевтичния съюз с обвинение за всяване на паника

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 13 април

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес