Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Децата не са научени да изразяват гнева си адекватно

16 април 2018, 08:15 часа • 1300 прочитания

Гневът е емоция, предизвикваща агресията при децата. Тази емоция си има действие. Агресията е гняв, който е изразен навън. Тя е считана за нещо лошо, което трябва да се предотврати, особено когато са деца. Това каза за Радио „Фокус“ - Бургас Ангелина Меранзова, психолог.

По думите ѝ "агресията все повече се засилва в днешно време. Децата стават все по-лесно раздразнителни и ядосани. Това идва от семейството. Децата се стремят да подражават по модела на поведение от родителите. Те не са научени да изразяват гнева си адекватно. Децата се ядосват и им се казва да престанат. Това не е правилно. Родителите демонстрирайки такъв модел на поведение подтикват децата да потискат гнева си. Затова те изпитват още по-голямо чувство на ярост в следващия момент при някаква ситуация", добави Меранзова.

Според нея родителите трябва да показват един толерантен подход към децата, да реагират спокойно на изблика от емоции.

"Трябва да отразяват едно спокойно емоционално състояние и социално приемлив начин, за да му се покаже на детето, че не се случва нищо лошо. За да се получи този правилен модел на поведение, е най-важна намесата на родителите докато децата са малки. Трябва да ги научат да изразят емоциите си правилно", добави Меранзова.

По думите ѝ за целта възрастните трябва да следят своите собствени емоции, за да могат да бъдат едно правилно огледало.

"Един много ефективен начин, чрез който можем да помогнем на детето без професионална помощ в изблик на гняв е да му обясним спокойно и да му кажем и покажем, че го разбираме. Да му обърнем емоцията като обясним, че първо трябва да направим друго и след това ще получи това, което желае. Другият вариант е да кажем, че това сега не може да го получи, но го разбираме, че го иска много. Така детето може да разбере, че ние разбираме неговата емоция", каза още тя.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес