Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екоактивист пита къде изчезнаха 57% от дюните на къмпинг Нестинарка

20 октомври 2023, 14:28 часа • 1688 прочитания

Къде изчезнаха 28 декара или над 57% от дюните на къмпинг Нестинарка? Това пита природозащитникът Борислав Борисов в пост във Facebook.

Борисов обясни, че в акта за изключителна държавна собственост на морски плаж "Къмпинг Нестинарка", издаден от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, е посочено, че дюните са с площ 49 157 кв. метра.

ОЩЕ: Правят ново обследване на пясъчните дюни по Черноморието

В специализираните карти и регистри, налични в сайта на Агенция по геодезия картография и кадастър, сумарната площ на всички видове дюни е 21 032 кв. метра. (ЛИНК КЪМ КАРТАТА)

„Докато все още е хубаво времето, екоминистърът Юлиан Попов може да вземе под мишница акта за изключителна държавна собственост на морски плаж "Къмпинг Нестинарка", по път да събере експертите, които последно са картирали дюните, и да отидат заедно до Община Царево за да установят как са изчезнали повече от половината дюни по плажа“, пише Борисов.

Коментар по темата направи и журналистът от „Капитал“ Полина Паунова. „Вземаш една гумичка и изтриваш дюните от картата“, написа тя в профила си в социалната мрежа Фейсбук. И попита министър Попов дали всичко в реда на нещата. „И хубаво, и готово“, завършва поста си журналистката.

В коментар бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов пък обясни, че въпросът бил в компетенцията на МРРБ, не към МОСВ.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес