Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавните и общинските културни институти ще получат 5 млн. лв. допълнителни средства

30 май 2024, 01:32 часа
Реклама

Служебният кабинет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за тази година в размер на пет млн. лв., предназначени за финансиране на проекти на държавни и общински културни организации, осъществяващи дейности в областта на сценичните изкуства, с цел създаване и развитие на културни продукти. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Допълнителните средства в размер на пет млн. лв. ще бъдат предоставени на държавни и общински културни институти след обявен конкурс съгласно изискванията на Закона за закрила и развитие на културата. С друго правителствено постановление по бюджета на Министерството на културата се одобряват допълнителни разходи в Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г., в област „Култура и изкуства“:

По „Политика в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство“, бюджетна програма „Опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства“, средствата са 1,7 млн. лв., в т.ч. за програма „Движимо културно наследство“ за проекти на музеи и галерии - един млн. лв. и за програма „Визуални изкуства: 700 хил. лв.

Още: Държавата с нова солидна финансова подкрепа за театрално, музикално и танцово изкуство

По „Политика в областта на създаване и популяризиране на съвременно изкуство в страната и в чужбина и достъп до качествено художествено образование“, бюджетна програма „Популяризиране на българската култура в чужбина“, средствата са четири млн. лв., в това число 2,6 млн. лв. за дофинансиране на културните програми в чужбина, един млн. лв. за активна културна политика на министерството на територията на Република Северна Македония и 400 хил. лв. за финансиране на културни събития по линия на международната дейност на Министерството на културата. По бюджетна програма „Администрация“ са одобрени 1,7 млн. лв.

Още: "Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

С друго свое постановление служебният кабинет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за тази година за изплащане на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическа активност, физическо възпитание, спорт и спортно-туристическа дейност на деца и учещи в държавните училища по изкуства и училища по култура. С постановлението се одобряват допълнителни разходи за т.г. от централния бюджет в размер на 91 390 лв. за изплащане на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическа активност, физическо възпитание, спорт и спортно-туристическа дейност на деца и учещи от държавните училища по изкуства и училища по култура към Министерството па културата. Сумата се осигурява за сметка на предвидените разходи в централния бюджет за 2024 г.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес