Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джулиан Асанж не влезе в сената на Австралия

08 септември 2013, 14:15 часа • 5981 прочитания

Основателят на "Уикилийкс" и едноименната австралийска партия Джулиан Асанж няма да може да се добере до място в сената на федералния парламент на своята страна на състоялите се вчера избори.

Това сочат предварителните резултати в щата Виктория, където се кандидатира Асанж. Според сведенията за его са гласували 25 666 от избирателите или 1.18%. Преброяването на гласовете за изборите на горната камара на парламента на Австралия е сложна процедура, която продължава няколко дни. Вземат се предвид не само броя на избирателите, поставили един или друг кандидат на първо място, но и броя на тези на трето, четвърто и нататък места. В изборите за сенат във Виктория вземат участие 39 партии и движения. Първоначалните данни сочат, че Асанж е на седмо място, което означава, че той няма да успее да влезе в парламента.

Самият Асанж не участва лично в изборите, тъй като се укрива в сградата на правителството на Еквадор в Лондон. Победител в изборите в камарата на представителите на парламента на Австралия е намиращата се в опозиция последните 6 години Либерално-национална партия. Лидерът й Тони Абът в следващите дни ще сформира правителство и ще стане премиер.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес