Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите сложиха край на продажбата на райски газ

25 септември 2024, 17:20 часа • 507 прочитания

Парламентът прие окончателни промени в Закона за здравето на второ четене, с които се забранява продажбата на райски газ и пълнители с него на физически лица, включително и онлайн. 105 народни представители гласуваха "за", 47 бяха "против", а 12 се въздържаха.

До този момент продажбата на райски газ беше забранена за лица под 18 години, но с новите промени се въвежда пълна забрана за физически лица. Изключение се прави за еднолични търговци, чиято дейност включва продажба на райски газ на други търговци. Също така се забранява рекламата на веществото в интернет. Още: Стартира кампания срещу употребата на райски газ от учениците

Дебатът

По време на дебатите Корнелия Нинова от БСП призова да не се подкрепя текстът в настоящия му вид, като заяви, че има скрит лобизъм и интереси. Според нея промените между първо и второ четене изкривяват смисъла на закона. В отговор, Костадин Ангелов от ГЕРБ отрече тези твърдения, като подчерта, че законът не защитава райския газ, а предотвратява проблеми в медицински кабинети, където веществото се използва за анестезия.

Александър Симидчиев от "Продължаваме промяната - Демократична България" поясни, че изключението за еднолични търговци е необходимо, но те ще бъдат под строг надзор и ще могат да продават само на други търговци. Той допълни, че досега нямаше регулация за този вид дейност. Още: Столична гимназия осъмна облепена с рекламни стикери за райски газ

Нарушителите на забраната ще бъдат глобявани със суми от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение глобата ще бъде от 10 000 до 20 000 лв. За юридически лица и еднолични търговци санкциите са по-високи – от 20 000 до 30 000 лв., а при повторно нарушение – от 30 000 до 40 000 лв., като търговските обекти ще бъдат затваряни.

Предложението на БСП да се дадат правомощия на служители на МВР да пишат актове за нарушения по закона отпадна при гласуването. Маноил Манев от ГЕРБ аргументира, че това би създало проблеми в прилагането на закона, а колегата му Ангелов добави, че полицаите не са обучени да прилагат този закон.

Още важни промени

С измененията в Закона за здравето се задължават медицинските и немедицинските специалисти да въвеждат електронни данни за всяка извършена от тях дейност на пациента. Регламентира се възможността диагностични, лечебни, рехабилитационни и профилактични дейности да бъдат предоставяни от разстояние, както и да се оказва медицинска помощ чрез мобилни кабинети. Предвижда се министърът на здравеопазването да издаде наредба за реда за оказване на медицинска помощ от разстояние. Разпоредбите, свързани с упражняване на телемедицина, влизат в сила от 1 април 2025 г. Още: Защо депутатите отхвърлиха райския газ като наркотик? (ВИДЕО)

В Закона за лечебните заведения депутатите записаха, че болниците могат да извършват мобилни профилактични и скринингови дейности в труднодостъпни и отдалечени райони чрез мобилни структури. Текстовете, свързани с мобилната медицина, влизат в сила от 1 януари 2026 г.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес