Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите отложиха новата методика за такса смет

17 септември 2024, 14:55 часа • 578 прочитания

Парламентът отложи с една година влизането в сила на новия механизъм за изчисляване на таксата за битови отпадъци, известен като "замърсителят плаща". Решението беше взето на първо и второ четене на извънредно заседание днес (17 септември).

като промените в Закона за местните данъци и такси бяха предложени от депутати от ГЕРБ – Николай Нанков, Теменужка Петкова и Александър Ненков. При второто гласуване предложението бе прието анблок с 161 гласа "за", двама "против" и четирима "въздържали се".

Първоначалните разпоредби, които днес бяха отменени, предвиждаха новият механизъм за таксуване на битовите отпадъци да влезе в сила от 1 януари 2025 г. Според него разходите щяха да се поемат от причинителя или притежателя на отпадъците. Още: Предстояща промяна: Общините с 4 нови опции да пресметнат такса смет

Ако механизмът беше влязъл в сила от следващата година, таксите щяха да нараснат между три и десет пъти във всяка община. Причината за това е, че таксата щеше да се изчислява не на базата на данъчната оценка на имотите, а според броя на обитателите, регистрирани на постоянен и настоящ адрес.

С отлагането на промените се осигурява допълнително време за подготовка на общините за новия начин на изчисляване на таксата. Авторите на законопроекта подчертават, че това ще даде възможност на общините да използват текущите средства по Закона за управление на отпадъците за покриване на разходи през годината, без да се налага да ги внасят в Регионалните инспекции по околната среда и водите. Нова методика и по-високи такси за смет: Какви са предизвикателствата пред общините? (ВИДЕО)

Вносителите също така отбелязват необходимостта от информационна кампания, за да се информират гражданите за новия механизъм. В момента, общините не разполагат с достатъчно обективна база данни за справедливо изчисляване на таксата, което крие финансови рискове както за тях, така и за гражданите и фирмите, ако новата система не бъде правилно въведена.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес