Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите отказаха да включат райския газ в списъка с наркотиците

14 август 2024, 16:02 часа • 1394 прочитания

Парламентът отхвърли идеята да добави райския газ към списъка с наркотични вещества.

Проектът беше внесен от Корнелия Нинова и група народни представители, но не получи необходимата подкрепа в пленарната зала - 68 депутати бяха "за", 31 "против", а 65 се въздържаха. 

Припомняме, че наскоро Народното събрание забрани на първо четене свободната продажба, включително и онлайн, на райски газ и на пълнители с диазотен оксид. През 2023 г. беше окончателно забранена употребата му в заведения, а година по-рано - продажбата на райски газ на непълнолетни. Още: С балон в уста зад волана, а в колата - дете (ВИДЕО)

Дебатът

В хода на дебатите независимият депутат Калоян Методиев призова да се подкрепи предложението, като подчерта, че диазотният диоксид представлява сериозна заплаха за гражданите.

Ивайло Митковски от ПП-ДБ изрази мнение, че употребата на райски газ става все по-разпространена не само в България, но и в цяла Европа. Въпреки това, той посочи, че веществото не може да бъде включено в списъка с наркотични вещества, ако не отговаря на съответните критерии. Според него е необходимо райският газ да се използва единствено в лечебни заведения. 

Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" настоя дебатът по темата да бъде проведен на професионално ниво. Той обясни, че райският газ се състои от азот и кислород, които са естествени компоненти на въздуха. Според него, работата с тези вещества трябва да се извършва при специални условия, но това не е достатъчна причина те да бъдат обявени за наркотик. Чорбанов предложи райският газ да не се продава на физически лица. 

Даниел Петров от "Възраждане" заяви, че докато райският газ не бъде включен в списъка с наркотични вещества, няма да се реши проблемът. Според него основният въпрос е свързан с контрола. Още: Александър Симидчиев: Здравна комисия не бави законопроекта срещу райския газ

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС също коментира, че включването на райския газ в списъка няма да реши проблема с неконтролираната му употреба. Той предложи да се направят промени в Закона за здравето за по-ефективно решение.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес