Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дебат за правата на младите хора: Студенти от 7 държави, заместник-министри, магистрати и дипломати градят „Мост на диалога“

26 октомври 2024, 11:15 часа • 356 прочитания

Студенти от 7 държави, заместник-министри, представители на местната власт, магистрати и дипломати взеха участие в инициативата „Мост на диалога – международни младежи в ход“, организирана от Асоциация „Докосни дъгата“ и подкрепена от заместник-министъра на външните работи Невяна Митева. Събитието, което се проведе в Медицински университет – Пловдив, постави акцент върху насърчаването на диалога по ключови въпроси като човешките права, здравето, дипломацията и социалната отговорност.

В разговора се включиха над 70 студенти от България, Турция, Гърция, Германия, Великобритания, Ирландия и Кипър. Младежите имаха възможност да дебатират с експерти и представители на различни институции, за да обменят идеи и опит. Сред официалните гости на събитието бяха:

• Петър Младенов - заместник-министър на младежта и спорта

• Таня Михайлова - заместник-министър на образованието и науката

• Доц. д-р Ана Джумалиева - председател на Комисията за защита от дискриминация

• Съдия Мариана Шотева - председател на Административен съд - Пловдив

• Жени Петкова - заместник-кмет по финанси, общинска икономика и социална политика на Община Пловдив

• Д-р Денислава Ангелова – председател на Асоциация „Докосни Дъгата“

• Елена Георгиева - адвокат и почетен консул на Сан Марино в Пловдив

• Йелена Филипович-Стоянов - опитен кариерен дипломат и доскорошен посланик на Черна гора у нас

• Д-р Яна Кашилска - управител на V ДКЦ в Пловдив

• Доцент Димитър Мирчев – директор на Департамента за езиково и специализирано обучение на МУ – Пловдив

ОЩЕ: Изложбата “Личности и събития в българския спорт” ще вдъхновява и Бургас (СНИМКИ)

Докосни дъгата

Мост на диалога – международни младежи в ход

Участниците бяха приветствани от заместник-ректора по учебната дейност на Медицинския университет - проф. д-р Веселина Горанова, която изрази увереност, че дискусията ще бъде своеобразно пространство за идеи и полезен опит. Последва дебат, който протече в два основни модула - „Човешки права и дипломация през погледа на студентите по медицина“ и „Зависимостите и участието на студентите в превенционни програми сред младежите в България“.

В хода на разговора активно участие взе заместник-министър Младенов, който подчерта, че държавните институции разчитат на младите хора за подкрепа в сферата на човешките права, насилието, високия риск от зависимости сред младите, включително зависимостта от социални медии. Министър Младенов представи възможностите на стратегически националните програми, насочени към младите хора, за финансиране на проекти и активности. Над 20 младежки центъра, като този в Пловдив, е планирано да се открият в страната до 2026 г.

Петър Младенов

Историята на Малала Юсафзаи

Силата на младите хора беше илюстрирана с живота на Малала Юсафзаи, която е борец за правата на жените в Пакистан и се противопоставя на талибанския екстремизъм. Нейният рожден ден – 12 юли, е избран от ООН в рамките на първата инициатива за глобално образование за „Ден на Малала“, чрез която децата да отстояват правото си на образование. През 2014 г. Малала Юсуфзай става носител на Нобеловата награда за мир.

Заместник-министър Михайлова подчерта, че когато има диалог, се градят мостове, които свързват в името на по-добри междуличностни отношения. „Смелостта да казваш това, което мислиш, е силата на младостта. А днешният свят има нужда от разбирателство и от вашето активно участие“, обърна се към присъстващите Таня Михайлова.

ОЩЕ: Световен шампион и български футболен национал сътвориха спортен празник в Плевен

Дебат между студенти и институции

Ролята и функциите на Комисията за защита от дискриминация бе представена от нейния председател доц. д-р Ана Джумалиева, а председателят на Административния съд в Пловдив Мариана Шотева се обърна към студентите с думите: „Правото и медицината вървят ръка за ръка, защото за всеки човек правото на живот и на правосъдие са неизменни права“. Съдия Шотева отправи покана към студентите да посетят институцията в Деня на отворените врати. Младежите проявиха интерес към идеята и изразиха готовност да се запознаят отблизо с дейността на Административния съд.

Мариана Шотева

Заместник-кметът Жени Петкова заяви, че за община Пловдив е от изключителна важност да подкрепя социално значими проекти като този и че младите хора са проводник на диалога, определяйки ги като най-добрите дипломати. „Аз винаги като дипломат и сега като обществен активист продължавам да работя за укрепване на отношенията между Република България и Черна гора, както и да подкрепям инициативи насочени към младежи в България“, каза Йелена Филипович-Стоянов, която е избрала да остане да живее у нас.

Инициативата „Мост на диалога“

Инициативата „Мост на диалога“ не само постави на дневен ред важни теми, но и създаде пространство за младите хора да изразят своите идеи и да се включат в значими обществени каузи. Събитието приключи с активна дискусия, в която студентите зададоха въпроси и обмениха мисли с присъстващите експерти и гости.

Асоциация „Докосни дъгата“ има дългогодишна мисия да подкрепя младите хора чрез различни програми за превенция на зависимости и насърчаване на здравословния начин на живот. Организацията активно работи по проекти, свързани с личностното и професионалното развитие на младежите, и вярва, че събития като „Мост на диалога“ играят важна роля за активизирането им в обществения живот.

Докосни дъгата

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес