Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Даниела Горчева: Цената да казваш истината в русия е куршум или отрова (ВИДЕО)

10 октомври 2024, 17:46 часа • 459 прочитания

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Контрапропаганда“ Калин Манолов разговаря с Даниела Горчева – журналист, историк и общественик

„За съжаление Анна Политковская много точно определи режима на путин. Тя направи невероятно добър психологически портрет на путин още в началото, преди той да встъпи на поста си като президент. Тя предупреди Запада, че путин няма да спре с войната в Чечения, защото той още дори преди да стане президент 1999 г., той наруши споразуменията и започна втората чеченска война.“, казва Даниела Горчева и припомня думите на Политковская: „След няколко часа путин, типичният подполковник от съветското КГБ, двойникът на Акакий Акакиевич, смачканият герой от „Шинел“ на Гогол, ще се възкачи отново на трона на Русия. Мирогледът му е плитък и провинциален, напълно отговарящ на чина му, на неприятната му личност на подполковник, който така и не е успял да стане полковник. Има маниерите на съветски таен агент, който по навик души около своите колеги. И е отмъстителен: нито един негов политически опонент не е поканен на церемонията по встъпване в длъжност, там няма да има представители на нито една политическа партия, която е направила и крачка встрани от неговата линия. [..] Утре един доносник на КГБ, който дори в това си качество не е направил кой знае какво впечатление, ще мине през Кремъл също като Ленин. Ще е постигнал отмъщението си.“ Още: Д-р Александър Въчков: Нужна е драстична промяна в символиката на българските военни униформи (ВИДЕО)

Според Даниела Горчева съвестта на политически инертна нация може да се събуди само със съзнание и с истина и точно затова убиват журналистите, които казват истината и които са непримирими. „Анна Политковская знаеше, че бъде убита, но тя не се страхуваше. Тя просто изпълняваше дълга си да казва истината до последния си дъх, колкото и да звучи патетично, точно това направи тя. И всъщност путин искаше да ѝ запуши устата, защото тя не само казваше истината за властта в русия, но тя му направи и много точен психологически портрет.“

„Добрият лидер, добрият политик трябва да познава добре историята, да има аналитичен ум, да има непреклонна почтеност, ум, кураж и най-вече да не е високомерен, а да има връзка с хората.“, е категорична историчката.

„За да отвоюва независимостта си, Украйна трябва да убеди останалия свят, че е в негов интерес, защото ако Украйна падне, путин ще се засили страшно много и вече ще бъде много трудно, както Хитлер беше трудно да бъде спрян и тогава вече това наистина означава ядрена война и всичко останало.“ Още: Ние, панагюрците, ходим по нашите улици с преклон, защото знаем, че стъпваме по кръвта на дедите си (ВИДЕО)

Целият разговор на Калин Манолов с Даниела Горчева гледайте във видеото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес