Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да бъдеш духовен водач: Приносът на българските патриарси към историята

30 юни 2024, 08:39 часа

На днешния ден мнозина от нас се питат защо се вълнуваме кой ще бъде новият патриарх. Затова bTV припомня за времена, в които българските духовни водачи спасяват човешки животи, отстояват независимост, заместват държавата, когато я няма. 

Реклама

Още: България очаква своя нов патриарх - ето каква е процедурата и кога ще научим името (СНИМКИ)

Мисията на духовния водач

Във времена на изпитание, във времена на съмнения, в моментите на национална скръб или радост вярващите имат нужда от личност, на която да доверят всички тези вълнения.

Духовният водач за православния свят е патриархът. У нас неговата роля през вековете многократно е надскачала църковните двери. Днес мястото на църквата в живота на българите е символично. Тя се свързва с финансови и кадрови скандали, обръщаме се към нея по трагични или празнични поводи.

В тези условия последният български патриарх Неофит беше стожер на вярата. „Той успя да бъде обединител във време, в което има твърде много разединители“, коментира историкът проф. Момчил Методиев.

Патриарсите на България

Предшественикът на Неофит - патриарх Максим, оглавява българската патриаршия за най-дълъг период от време - цели 41 години. И до днес се твърди, че е избран с решение на Българската комунистическа партия месеци преди интронизацията на 4 юли 1971 г.

Когато говорим за приноса на патриарсите през ХХ век, може би най-сериозна обществена тежест има делото на патриарх Кирил. По време на Втората световна война Кирил, още митрополит пловдивски, става един от спасителите на българските евреи заедно с екзарх Стефан, глава на църквата тогава.

Кирил е първият български патриарх от Освобождението насам. Избран е през 1953 г.

Преди Освобождението, когато за патриаршия и синод не може да се говори, църквата е замествала липсващата държава, тя е съхранявала българското. Когато говорим за принос на патриарсите в българската история, най-сериозна е фигурата на патриарх Евтимий Търновски. Освен че е духовен стожер на българите в края на Второто българско царство, той е човекът, който води отбраната на Търново преди да падне под османска власт, когато Шишман абдикира.

Всяка епоха има своите предизвикателства и ролята на патриарха е да ги преодолява в името на вярващите.

Когато се запитаме защо е важно кой ще бъде следващият патриарх, достатъчно е да се сетим за делото на Евтимий, Кирил, Неофит и да помним, че духовната независимост е част от живота на всеки български гражданин.

Още: Как ще бъде избран новият български патриарх? (ПРОГРАМА)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес