Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Човек на Пеевски върна на "Евролаб" ключови сгради на "Капитан Андреево"

11 октомври 2024, 14:54 часа • 2516 прочитания

Областния управител на Хасково Мехмед Атаман е върнал на частната фирма "Евролаб" сградите на ГКПП "Капитан Андреево", известни като "златната лаборатория", съобщава разследващият сайт BIRD.

Това става факт със заповед на Атаман от 3 октомври, за която става ясно от постановление на Върховния административен съд (ВАС) няколко дни по-късно по дело, заведено от "Евролаб 2011" и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. 

Разследващият сайт припомня, че фирмата е свързана с Размиг Чакърян – Ами, близък до Христофорос Аманатидис – Таки. Още: "Евролаб" взема милиони обезщетение за Капитан Андреево: Първо съдебно решение

Не без подкрепата на служебния кабинет

Мехмед Атаман беше назначен за областен управител на Хасково през юни 2024 г. от служебното правителство на премиера Димитър Главчев. Атаман публично подкрепи Делян Пеевски му с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, въпреки че първият е санкциониран за корупция по закона "Магнитски" от Великобритания и САЩ.

Със акта си областният управител оттегли по-ранна заповед, с която предишният областен управител беше отнел на частната фирма шест сгради на ГКПП "Капитан Андреево". Тези сгради са публична държавна собственост.

Заповедта от 2023 година беше част от съдебен процес по дело 1768/2023 в Административния съд София-град (АССГ) и дело във ВАС. АССГ на 25.03.2024 г. отмени част от заповедта (за 5 от 6 сгради), но потвърди отнемането на една от тях – сграда, използвана за контрол на продукти за консумация от животни, с площ от 103 кв.м. Още: Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

Заповедта Атаман не е публикувана на сайта на областната администрация.

Според Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието в кабинета "Петков", тази сграда е била използвана за незаконни дейности, включително събиране на плащания от фирмите, свързани с Чакърян, вместо за контрол на животински храни, допълва Bird.

Христанов подчертава, че основният интерес на групата около Таки е връщането на товаро-разтоварните дейности, свързани с лабораторния контрол на стоките, което може да улесни нелегални дейности като пренасянето на забранени вещества. 

Разследващият сайт е направил опит да се свърже с Мехмед Атаман, но съобщава, че той е прекъсвал обажданията, когато е разбрал кой го търси.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес