Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цензура или изпълнение на закона: Защо филмът "Любен" не е селектиран на "Златна роза"?

10 септември 2024, 16:37 часа • 2429 прочитания

Българският игрален филм "Любен", който мнозина определят като първия български гей филм, не бе селектиран на фестивала за българско игрално кино "Златна роза", въпреки че бе допуснат за евентуално участие в конкурсната програма на филмовия форум.

В официално становище на ИА "НФЦ", подписано от директора Петър Тодоров и публикуванo в официалния сайт на институцията се посочват причините "Любен" да не бъде селектиран на "Златна роза".

Защо филмът не е селектиран

Снимка: Sofia Pride Film Fest

От една страна Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) e изпратила писмо до НФЦ по член "31а" от Закона за филмовата индустрия, който се отнася до участието на непълнолетни лица във филмови продукции на територията на България. От друга страна от Министерството на културата (принципал на НФЦ) също са изпратили писмо с искане за предоставяне на информация, във връзка с постъпил по време на парламентарен контрол въпрос на народния представител от партия "Възраждане" Маргарита Махаева. Въпросът касае участието на Божидар Асенов (единият от актьорите в главна роля), който по време на снимките е под 16-годишна възраст.

Още: "Триумф" с Мария Бакалова е българското предложение за "Оскар" за международен филм

На 16 август служебният министър на културата Найден Тодоров отговори, че за снимките на филма "Любен" е имало сключен договор между майката на актьора и продуцента, така че нарушение на закона няма. Тодоров обаче уточни, че е констатирана непълна нормативна уредба, тъй като в закона пише, че участието на непълнолетни лица във филмови продукции в България се осъществява съгласно действащото законодателство и по ред, определен с наредба от Министерския съвет. Такава наредба обаче липсва и до този момент.

От официалното становище на директора на НФЦ става ясно, че решението "Любен" да не бъде селектиран на "Златна роза" е взето от ръководството на агенцията и на фестивала. "След изясняване на казуса и получаване на становище от споменатата по-горе институция, че филмът "Любен" не противоречи на нито едно правило или държавна разпоредба, то той ще може да бъде показан в следващо издание на първия и най-стар фестивал на българския игрален филм "Златна роза", се казва още в становището.

Специално за Actualno.com от НФЦ уточниха, че решението филмът "Любен" да не бъде селектиран за "Златна роза" е взето по чисто юридически причини, тъй като преписката от прокуратурата все още не е приключена и включването на филма в селекцията на фестивала би било нарушение от страна на НФЦ.

"Любен" не е кандидатствал за участие в "Златна роза" през 2023 г.

За нашата медия от НФЦ казаха още, че филмът не е кандидатствал за миналогодишното издание на фестивала, както се твърди в други медии и в социалните мрежи. "През 2023 г. в НФЦ не е постъпвало заявление от продуцентите на филма за участие на фестивала", заявиха от НФЦ. От агенцията допълниха, че не е вярна информацията, че само филми, финансирани от Националния филмов център, са допускани до участие на "Златна роза".

В становището на Петър Тодоров се казва и друго - че темата на филма е важна: "Темата на филма е от голямо значение за обществения диалог в страната. Хомосексуалността и самоопределянето, особено сред младежите, е обект на непознаване, компрометиран обществен разговор и често е материал за провокации и употреба на език на омразата."

Още: Пропуските в училищния закон срещу пропагандата и противоконституционен ли е: Говори Наталия Киселова (ВИДЕО)

Реакциите на екипа на филма "Любен"

След като стана ясно, че "Любен" няма да участва на фестивала "Златна роза", членове от екипа на филма реагираха. Единият от главните актьори Димитър Николов написа, че искрено му се иска филмът да не е селектиран заради качествата му, но дълбоко се съмнява. "Ако едно упадъчно политическо влияние е в състояние да повлияе на независимостта и неприкосновеността на театралното и кино случване... На пътеката, която през изкуство, в частност филмите, се опитваме да стигнем до хората. До сърцата. До душите. Аз дадох всичко от себе си, заедно с екипа, в този филм. Явно нямаме топките да го покажем. Сигурно това е част от злочестината да бъдеш актьор. Извинете, че можем да бъдем себе си и да показваме темите, които ни вълнуват. Слава Богу, че сте там, за да не ги селектирате и да не давате гласност на важните и по личному значимите за нас борби. Не говоря от името на екипа. Говоря от собствено име, с огромно съжаление, че ми се налага и в тази професия, да ми се налагат. Запознах се с актьорството през свободата. Която упорито и нагло искат да ми отнемат. Няма да стане. Имам още малко път и желание за работа в България. Не ме мразете. После ще продавам сладолед.", написа Николов.

Още: Европейската комисия поиска официални обяснения от България за хомофобския ЛГБТИ-закон

Screenshot: Dimitar Nikolov/Facebook

Във Facebook страницата на "Portokal" - една от компаниите, която е копродуцент на филма, разказват за пътя на "Любен" от създаването му до фестивалния му показ и добавят: "Ние вярваме, че въпреки изострената политическа обстановка е важно да се отстоява възможността за протичане на диалог, който противостои на постоянните дезинформационни кампании и популистки прояви на някои политически формации и нееднократно заявихме готовността си да работим с НФЦ в тази посока. Вярваме, обаче, и че решението на ръководсвото на НФЦ не е функция на иделогоическа позиция срещу филма."

Още: "Златна роза" 2024 с разнообразна селекция от филми, дискусии, книги и инициативи на млади творци

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес