Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цеко: Законът за горите е параграф 22

03 юли 2012, 17:46 часа • 9803 прочитания

Законът за горите е параграф 22. Така както се постави въпросът пред общественото мнение, че едва ли не ски спортът и зимният туризъм ще помогнат за изсичането на горите в България - искам най-отговорно да кажа, че в целия свят, а и у нас това не може да е така.

Това заяви инвеститорът в ски курорти и банкерът, съсобственик от Първа инвестиционна банка Цеко Минев пред медиите в НС след приключване на дискусията за поправките в Закона за горите след ветото на президента.

Еколози и правителство не се разбраха по най-спорния текст в чл. 54. "Напротив, зимните спортове са нещо, което е най-устойчивото развитие и ползване на планините от хората, от обществото. Най-екологичният вид транспорт са лифтовете", продължи Минев. Почти една трета от територията на България са планини и естественият поминък е зимният туризъм и зимните спортове, с нормални разрешения и облекчения за инвеститорите, каза той.

Спортната инфраструктура в планините е сред най-трудно възвръщаемите инвестиции. Смятайте, че всеки кубик бетон се налива с хеликоптер и това е адски скъпо, струва над 5 000 евро на час, уточни той. Предишният закон е направен като параграф 22 - сменяш предназначението на земята като я купиш, а как да я купиш като е държавна публична собственост и е природен парк, това не се продава, смята Цеко Минев.

Тук говорим единствено за писти и ски съоръжения, искаме да има ясни, прости правила и регулации, потвърди той. Цеко Минев нападна еколозите за тяхното отношение, недоволен от отприщената отрицателна енергия и нарече предложението им за старите съоръжения йезуитско. Каза също, че хората от чужбина ни се смеят на споровете, а българите, които имат съмнения за инвестициите в този зимен спорт са объркани.

Редактор: Петър Проданов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес