Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българи и румънци мамят за гръцки пенсии

05 ноември 2012, 06:03 часа • 7620 прочитания

Хиляди българи и румънци се натискат за гръцки пенсии с фалшиви документи. Това съобщава френското издание „Експрес”, предаде БЛИЦ.

Българи, които имат трудов стаж в южната ни съседка, са подали документи за пенсия в най-големия гръцки фонд "Ика-Етам". Те са поработвали като сезонни работници или са извършвали друга временна дейност. Сега се борят за минимална пенсия от Атина, която е в размер на 486 евро.

Нашенците се позовавали на правилата на ЕС, че е достатъчно да си плащаш осигуровките в продължение на няколко месеца в Гърция, за да получиш минимална пенсия. Според законодателството в южната ни съседка обаче, за да получаваш пари от държавата, трябва да имаш постоянен адрес в страната. Подкупни гръцки чиновници издавали фалшиви документи, удостоверяващи местожителството, пише гръцкото икономическо издание "Имерсия".

При проверка в пенсионния фонд се установило, че на един адрес са регистрирани по няколко пенсионери. 66-годишна българка например е пристигнала миналата година в Гърция, но в досието й пишело, че има осигуровки за 25 години.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес