Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бюджетната ни политика е все по-добра и прозрачна, казва Индъстри Уоч

23 януари 2013, 13:53 часа • 5416 прочитания

Прозрачността при определянето и разходването на бюджета в България става все по-голяма. Това сочи индексът „Отворен бюджет” на Индъстри Уоч за 2012 година.

Според изчисленията на експертите страната ни вече е във втора група на 100-те държави, за които се прави този индекс. България събира 65 пункта (от 100 възможни).

Заключенията сочат, че е необходимо да има по-добър парламентарен контрол върху бюджетната политика, както и повече участие на гражданското общество. Сметната ни палата обаче осъществява подобаващ надзор.

"Бюджетните решения, както и процесите за достигането им, са изключително важни за адресиране много от най-належащите глобални проблеми", коментира Уорън Кравчик, Директор на International Budget Partnership, "доколкото България и страните с по-висока прозрачност са предприели много стъпки за подобрение, напредъкът трябва да продължи, като от други страни също се очакват много усилия".

Какви още препоръки има към България по темата и къде е страната ни в регионален аспект по показателя - научете в Expert.bg.

Редактор: Ивайло Петров

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес