Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британското правителство ще маха фалшивите гръдни импланти безплатно

06 януари 2012, 21:12 часа • 14844 прочитания

Британското правителство заяви, че след запознаване с резултатите на експертно проучване не е намерило доказателства, че женските гръдни импланти на фалиралата френска компания ПИП са опасни за здравето и трябва да се махнат. То обаче посочи, че жените, на които са поставени такива импланти в държавния болничен сектор, ще могат да си ги махнат безплатно, ако желаят, предаде Франс прес.

В изявление правителството изрази желание частните клиники също да предложат на жените с такива импланти да ги махнат безплатно. Ако клиниките откажат, държавният сектор ще поеме и случаите, при които тези импланти са били поставени частно.

Около 42 000 жени във Великобритания носят гръдни импланти на ПИП. В световен мащаб такива импланти носят между 400 000 и 500 000 жени.

Германският регулатор на безопасността на медицинските продукти посъветва всички германски с импланти на ПИП да ги махнат като предпазна мярка, след като се разкри, че поради некачествен силиконов гел тези импланти имат недопустимо висок риск от разкъсване и изтичане на гела в съседни тъкани, което според някои твърдения води до рак, предаде ДПА.

Агенция БфАрМ със седалище в Бон миналата година беше заявила, че имплантите трябва да се махнат само ако има реален риск от разкъсване. Днес обаче агенцията заяви, че некачественият силиконов гел може да протече през обвивката на импланта, дори ако няма разкъсване.

Козметичната хирургия в Германия не се покрива от здравната каса. Бивша служителка на ПИП заяви, че компанията е поддържала двойно счетоводство, за да избегне проверките на германски надзорен орган, предаде Франс прес. Германският орган ТЮВ Райнланд единствено проверявал изрядността на документацията, но не вземал проби от имплантите за проверка на качеството им.

Освен това контролният орган не проверявал достатъчно внимателно осчетоводените количества силиконов гел, иначе щял да установи, че фактурираните от фирмата Нусил количества не отговарят на нужните за производството на имплантите количества, посочва бившата служителка, която е била ръководител по качеството на производството.

Американската фирма Нусил е била единствената оторизирана да доставя силиконов гел на ПИП. ПИП обаче тайно е ползвала некачествен индустриален гел, чийто доставчик е бил укриван от компютърните бази данни на фирмата по време на инспекциите.

Деян Георгиев
Деян Георгиев Отговорен редактор
Новините днес