Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бойната група на НАТО ще се настани във временен лагер край Ямбол

08 февруари 2024, 16:16 часа
Реклама

Във войсковия район Кабиле край Ямбол ще бъде устроен временен лагер за Многонационалната бойна група на НАТО, чиято рамкова държава е Италия. Това ще стане по искане на ръководството на групата.

Днес, 8 февруари, военни ще огледат района, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, цитиран от БНР.

Целта

"Изграждането на временния лагер е нужно, за да можем да съответстваме на темповете на концепцията за възпиране и отбрана", каза адмирал Ефтимов. "Предвиждаме го с наши сили, ако се наложи и е целесъобразно, да изградим един временен лагер", допълни той.

Районът на Кабиле беше посочен от Министерството на отбраната като мястото, където трябва да има съоръжения за военните при евентуалното увеличаване на бойната група на НАТО до бригада: България се готви да надгради многонационалната бойна група до бригада.

Снимка: Министерство на отбраната

Кога ще са готови съоръженията край Кабиле?

В края на 2023 година министерството изпрати запитване до Агенцията на НАТО по поддръжка дали може да се заеме с проектирането на нужните нови сгради и инженерните инфраструктури.

Съоръженията край Кабиле трябва да са готови до 2025 година. Министърът на отбраната Тодор Тагарев не посочи пред депутатите колко би струвало изграждането. Той изрази надежда, че ще се случи бързо.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес