Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БОЕЦ: Има глоба от почти 12 млн. лева за Ларгото, но министърът на културата я обжалва

10 септември 2021, 12:25 часа • 2622 прочитания

Има санкция от 11 930 492,41 лева, наложена от регионалното министерство (МРРБ) заради ремонта на Ларгото. Това твърди в своя блог гражданското движение БОЕЦ, като публикува отговор на МРРБ по темата.

Според публикуваното от БОЕЦ, отговорът е подписан от Валентина Върбева, заместник-регионален министър и ръководител на Управляващия орган на ОПРР. На 13 август обаче Върбева беше освободена от МРРБ и остава малка загадка дали действително връщането на отговора до БОЕЦ е отнело почти месец! Припомняме, че отговорите по Закона за достъп до обществена информация следва да се дават 14 дни след завеждане на питането в съответната институция! А Върбева е зам.-министър от 2017 година т.е. целия трети мандат на Бойко Борисов.

Наложената санцкия (финансова корекция) от МРРБ обаче може да бъде обжалвана в съда. Според БОЕЦ, сегашният министър на културата проф. Велислав Минеков е направил точно това. "Сега ситуацията е следната – министерствата се глобяват и съдят едно друго, а корумпираните и виновните си остават недосегаеми и необезпокоявани! Няма НИТО ЕДИН сигнал и дело срещу виновните!", казват от движението. Оттам смятат и, че Министерството на културата може да фалира заради случая, защото ако парите трябва да се платят, това не било предвидено в актуализацията на държавния бюджет. 

Велислав Минеков: Фейсбук-тролове ме атакуват, докато разкривам злоупотреби за милиони

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес