Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш шеф на НСО: Шофьорите може да карат по-бързо заради опасността от атентат

18 май 2024, 00:09 часа • 4333 прочитания
Реклама

"При 50-60 км/ч автомобилът на НСО става уязвим. Може да има 20-30 километра бонификация от гледна точка на сигурността на охраняемото лице". Това обясни пред БНР ген. Димитър Владимиров, бивш началник на НСО, по повод катастрофата край Аксаково с кола на НСО, в която се е возил лидерът на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков.

Още: Радев след катастрофата с Кирил Петков: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо

"Има едно негласно правило, че когато има знак, скоростта не се намалява до отбелязаната, защото някой може да има намерение да извърши атентат срещу автомобила с охраняемото лице. Това се практикува по цял свят", допълни той.

Още: Кирил Петков и гардовете на НСО са разпитани за катастрофата със загинал човек

Статистиката показва, че на година от служители на НСО се изминават около 2.5 млн. километра, отбеляза ген. Владимиров и посочи, че за същия период се регистрират едва по 3-4 катастрофи, в които те участват. В повечето случаи обаче едва една от тях е по вина на служителите на НСО. "Шофьорите знаят, че началници са им не охраняемите лица, а тези, които управляват НСО", каза още той.

За покушението срещу Роберт Фицо

Ген. Димитър Владимиров коментира също покушението върху словашкия премиер Роберт Фицо и грешките, допуснати от охраната му. "Когато има срещи с граждани, трябва задължително да има авангард от охраната, контролиращ тези, които контактуват с министър-председателя. Такова нещо не се видя. Второ – охранителите бяха на разстояние от него. Когато прозвучава изстрел, задължението на охраната е по най-бързия начин да свали охраняемото лице на земята. Единият охранител трябва да го покрие, а другите – да съдействат за залавяне на атентатора. Тук се получи нещо фрапиращо - четири куршума и едва тогава идва реакцията на охраната. Това са закъснели действия", обясни той.

Още: НСО призова да не се правят спекулации около катастрофата с Кирил Петков

В НСО имаме два случая, при които в близост до президента Желев бяха разкрити от авангарда хора, които имат оръжие, посочи още ген. Владимиров в предаването "РадиоТочка" по БНР. Той подготвя книга, в която ще разкаже и за други моменти, в които са спасявани от покушение високопоставени политически фигури.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес