Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БХК иска прокуратурата да ликвидира Воински съюз "Васил Левски" и БНД "Шипка"

04 юли 2016, 16:05 часа • 16175 прочитания

Българският хелзинкски комитет (БХК) поиска прокуратурата да подаде иск за прекратяването на националистически организации "Български воински съюз „Васил Левски“ и "Българско национално движение "Шипка". От организацията съобщават, че искането е по  реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ).

И двете организации са регистрирани като юридически лица с нестопанска цел, осъществяващи общественополезна дейност по реда на този закон. С писмо до Сотир Цацаров БХК предостави на държавното обвинение данни, публично достъпни в Интернет страницата на двете формирования, че дейността им е насочена против републиката и че те създават тайни или военизирани структури.

Двете организации нашумяха през миналата седмица с идването в България на близкия до Кремъл мотористки клуб "Нощните вълци", като част от мотопохода им "Славянски марш 2016". Според очевидци хора от "Български воински съюз „Васил Левски“ и "Българско национално движение "Шипка" са атакували протестиращи срещу похода на "Нощните вълци". По-късно представител на Воинския съюз Иво Борисов определи публикуваното в медиите за техните действия като „пропаганда”. По думите му представители на Воинския съюз само са отишли да се снимат с „Нощните вълци”.

През последната седмица те добиха публичност с побой над протестиращи срещу посещението на руската прокремълска рокерска група „Нощни вълци“ в Бургас, припомнят също и от БХК. Те са и едни от първите организации, които през 2015 г. сформираха хайки за незаконно задържане на бежанци, пресичащи българо-турската граница, за което БХК подаде сигнал до Районна прокуратура – Бургас също на 21 юни тази година.

"Войнски съюз "Васил Левски" и Българско народно опълчение „Шипка” имат структури във всички областни градове, а общият брой на членовете им надхвърля 24 000 души. От тях 1500 души са във Варна", по-рано заяви пред варненско радио организационният секретар на съюза Красимир Симеонов.

Съгласно искането на БХК налице са данни за съставомерни деяния на лица, свързани тези организации: образуване и ръководене на организация, която си поставя за цел да извършва престъпления по Глава I от Наказателния кодекс (НК) – престъпление по чл. 109 от НК; и приготовление по чл. 110 от НК за престъпление по чл. 95 от НК (опит за преврат, бунт или въоръжено въстание за събаряне на властта). По тези причини Българския хелзински комитет намира, че са налице законовите основания за това прокурор да подаде иск до компетентния окръжен съд за прекратяването на тези юридически лица.

Данните, на които се основава искането, са добити изцяло от собствената Интернет страница на двете сдружения – www.bnoshipka.org, както и от публикации и интервюта, отразяващи дейността на организациите в медиите. На сайта си те проповядват, че „институциите са до толкова неграмотни и корумпирани, че действат като вътрешен враг и разложител на държавата и така извършва ГЕНОЦИД над народа“, което пораждало „задължение на национална съпротива и въстание“. Според тях, ако „народът САМ не се самоорганизира в ОПЪЛЧЕНИЕ […], е обречен“. Твърдят, че е нужно „освобождение на Отечеството“ от „престъп[ния] модел за партийно олигархично управление“. Обявяват „мобилизация“ и набират доброволци за организирана от тях „стрелкова подготовка“. Обявено е и създаването на „подразделение за специални операции и антитероризъм“.

Данните за сформиране на паравоенни формирования от организациите бяха потвърдени през януари тази година от техни представители – Владимир Русев и Красимир Симеонов, пишат още от БХК. В интервю за „Дарик“ те заявяват, че набират „кандидати за народно опълчение и за подразделение за специални операции“. Отново на сайта си те са обявили българската държава за „нелегитимна“, а партиите – за „незаконни и излишни“.

От общата им интернет страница е видно, че двете антисистемни формирования са обединени в „Комитет за Национално Спасение „Васил Левски“ („Комитетът“), който е обявен за „обединено формирование на командването, щабовете и ръководствата на регионалните подразделения на Военният съюз, Българското народно опълчение „Шипка“ […]“. Според сайта на двете организации „Комитетът“ трябва да действа като „преходно общобългарско народно правителство до момента на поемането на властта и съдбините на България от издигнатите от народа най-достойни сред достойните представители на Българската нация“.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес