Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"BG-ALERT" се оказва само пожелателна система, дори министри не искат да се обучат как да я ползват

25 юли 2024, 17:25 часа • 642 прочитания

"Не може да се търси персонално вина на някого, че системата BG-ALERT не е задействана в село Воден. Компетентните органи - в случая, както е кметът на общината, преценява какви са мерките за реализирането на конкретни действия, свързани с предупреждение на населението. Информацията, с която аз разполагам от колеги, които са били на място, е, че ситуацията се е променила изключително бързо, т.е. един пожар, който се отдалечава от селото, в един момент внезапно сменя посоката си на движение и се насочва с голяма скорост вследствие на промяна на силния вятър към населеното място."

Това заяви пред журналисти директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) Александър Джартов. В парламентарната комисия заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев и Джартов докладваха за дейността на Министерството на вътрешните работи по осигуряване на пожарна безопасност и защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации и предупреждение на населението, чрез системата BG-ALERT.

"В този контекст колегите, които са били на място и от пожарна, и от полиция незабавно са предпирели мерки заедно с местната власт за евакуация на хората", каза Джартов и добави, че чисто технологично на практика е невъзможно толкова бързо да бъде задействана такава система.

Още: Комисар Джартов: Поискахме два хеликоптера от чужбина за борбата с пожарите

Системата BG-ALERT е един от начините за известяване и предупреждение на населението, а не е единственият.

Джартов подчерта, че решението за пускане на предупреждение се взима от хора, които имат пряко наблюдение върху самота място, т.е. да имат наблюдение по какъв начин се е развива самото събитие.

"Опасявам се, че се опростява, когато се каже, че се натиска едно копче. Какво имам предвид – че е необходимо да се маркира определена територия, т.е. с клетки, които да излъчват определено съобщение", обясни той. Директорът на ГДПБЗН отбеляза, че съобщението, независимо, че има предварително подготвен бланк (текстове), следва да бъде прегледано, за да може да се установи дали е приложим в този случай.

По думите му процесът не е в рамките на няколко секунди, а на няколко минути. "Не говорим за часове в никакъв случай, но трябва да бъде прецизно съобщението при всички случаи", допълни той.

Още: След земетресението край Асеновград: Защо системата BG-ALERT не предупреждава?

Джартов поясни, че в конкретния случай е обявено бедствено положение със заповед на кмета. "Министърът няма как от такова разстояние да прецени необходимо или не е в рамките на толкова кратко време", каза още той.

Директорът на ГДПБЗН е категоричен, че екипите на пожарната и полицията са реагирали през цялото време. "На място не бяха допуснати и човешки жертви, включително си рискуваха момчетата и живота – не само моите, но и останалите, така че трябва да сме реалисти, т.е. в някои случаи тази система няма как да бъде използвана при това, че има някакви обективни обстоятелства", заяви той.

Снимка: БГНЕС

Джартов отбеляза, че всяко едно съобщение носи последици, добавяйки, че "това е много мощен инструмент". На въпроса защо това съобщение, което отнема само няколко минути, не е изпратено от някой от трите компетентни органа, той отговори, че включително и той като главен директор на ГДПБЗН няма правомощията да задейства системата BG-ALERT персонално.

"Не бих могъл да дам конкретен отговор защо някой е преценил да не я използва", заяви Джартов и добави, че предстои областните управители да бъдат обучени, както и кметовете на общини и техните администрации, като поясни, че само кметът на Стара Загора и неговата администрация са поискали да бъде обучен.

Оказва се, че дори и министри на този етап не са поискали да бъдат обучени за работа със системата BG-ALERT.

В заключение Джартов каза: "Ние имаме в момента един изключително мощен инструмент. Трябва хората, които са компетентни, да го използват, да имат увереността, че могат да го използват адекватно. Имаме готовност да ги обучаваме тези, които са заявили желание да използват тази система. Няма задължение, защото това е една от възможните мерки", каза той, цитиран от БГНЕС.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес