Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безапелационен Хамилтън в квалификацията за GP на Великобритания

29 юни 2013, 16:51 часа
Реклама

Люис Хамилтън хвърли сънародниците си в екстаз, записвайки най-бързото време в квалификацията на „Силвърстоун“. Това е втора победа в квалификацията в домашното му състезание след 2007 г. Втори остана съотборникът му Нико Розберг, но на сериозните 0,452 сек. Розберг даде най-бързите времена във втората и третата свободни тренировки, но сега нямаше отговор срещу убийственото темпо на Хамилтън, който записа най-бързата обиколка за целия уикенд до момента. За представянето му красноречиво говори и поздрава от състезателния му инженер, който каза: „Storming job“. А коментаторът Тед Кравиц обобщи: „Щастлив Люис Хамилтън е равно на бърз Люис Хамилтън.“

Така. Първа стартова линия за болидите на Mercedes. На втора стартова линия ще се подредят съотборниците Себастиан Фетел и Марк Уебър. Шампионът обаче изостава на цели 0,6 сек от най-бързото време на Хамилтън. Ще има ли значение това за състезанието? Вероятно не. Вече е ясно, че Mercedes са безапелационно най-бързите в една обиколка. Също толкова добре известен факт е, че Red Bull притежават най-бързото състезателно темпо. Във втората свободна тренировка в петък Фетел и Уебър въртяха най-бързите и постоянни състезателни симулации, но и Mercedes не се представиха зле, но все пак с малко по-бавни обиколки. Моето предвиждане е, че, ако (или когато) Фетел излезе начело на колоната, след това няма да има проблем да финишира пръв.

При такъв (евентуален) развой той драстично ще увеличи сегашната си преднина от 36 точки в класирането. Основните му двама конкуренти се представиха отчайващо слабо в квалификацията. Райконен е 9-ти, а Алонсо едва 10-ти. Фернандо и неговото Ferrari изглежда нямат отговор на супер бързата „Силвърстоун“, като през двата дни до момента болидът не бе добре настроен и не успяваше да се справя с бързата комбинация „Маготс“ – „Бекетс“. Доказателство за това е и 12-ото стартово място на Фелипе Маса, който в петък катастрофира в трето поредно състезание. Дебели ще да са нервите на Лука ди Монтедземоло. Тифозите отдавна са със скъсани нервни окончания. Както и да е.

Райконен, другият преследвач в класирането на Фетел, също не успя да направи нищо добро в квалификацията, а колкото и добро състезателно темпо да имаш – невъзможно е да се бориш за победи и челни класирания от 9-10-то място на старта. Още повече, че пред себе си имаш изключително бързите през целия уикенд до момента болиди на Force India (Ди Реста и Сутил ще стартират съответно от пета и седма позиция), както и Даниел Рикиардо, на който са му пороснали крила. Рикиардо е един от пилотите, който усилено се спряга за евентуален заместник на Уебър (само ако Кими остане в Lotus). Той бе в Топ 10 във всичките сесии от петък до днес (първи дори в първата наводнена тренировка), а неговото Toro Rosso лети по „Силвърстоун“. Една дребна грешка лиши съотборника му Жан Ерик-Верн от Топ 10, но неговият болид е отлично настроен и очаквам от него отлични времена утре в състезанието.

Интересно е да кажа, че болидът на Райконен е снабден с т. нар. пасивен DRS, който коментаторите на Sky Sports наричат „слонски уши“. Той обаче не изглежда да му помогна в квалификацията. Ромен Грожан е без тази система и успя да се класира пред Кими – на осма позиция.

Утре отново гумите ще решат изхода от надпреварата. Mercedes не разполагат с нови комплекти от по-меките смеси, но запазиха нови от по-твърдите, на които ще разчитат за състезанието. Ако успеят да останат пред Red Bull до към средата на състезанието, биха могли да гонят нещо повече от само качване на подиума, за което лично аз ще стискам палци на Люис.

За съжаление очаквам, че разликата между Фетел и Алонсо-Райконен ще набъбне още, което значително ще намали интригата около името на бъдещия световен шампион. Очевидно Ferrari и Lotus, респективно Алонсо и Райконен, са с отлично състезателно темпо, но не може да се бориш за победи след слаби квалификации. А сега, от 9-та и 10- та позиция... почти невъзможно. Времето също би могло да се окаже сериозен фактор, но прогнозите са да не вали. Но на Острова това никога не е сигурно.

Предварително класиране за GP на Великобритания

Люис Хамилтън, Mercedes AMG, 1:29, 607 мин.

Нико Розберг, Mercedes AMG, 1:30, 059

Себастиан Фетел, Red Bull, 1:30,211

Марк Уебър, Red Bull, 1:30, 220

Пол Ди Реста, Force India, 1:30, 737

Даниел Рикиардо, Toro Rosso, 1:30, 757

Ейдриан Сутил, Force India, 1:30,908

Ромен Грожан, Lotus F1, 1:30,955

Кими Райконенm Lotus F1, 1:30,962

Фернандо Алонсо, Ferrari, 1:30,979

Автор: Пламен Георгиев

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес