Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Барух и Бедров се връщат на работа в Deutsche Welle

02 октомври 2013, 07:50 часа • 86 прочитания

Журналистите Еми Барух и Иван Бедров са поканени отново на работа в Deutsche Welle. Това беше съобщено лично от представители на ръководството на германската медия на нарочна пресконференция.

Както е добре известно, Deutsche Welle спря сътрудничеството си Барух и Бедров след писмо от Корпоративна търговска банка, в което имаше оплакване срещу техни материали. КТБ твърдеше, че двамата журналисти са направили клеветническа кампания срещу банката и доброто ѝ име в услуга на кръга „Капитал”, който пък е свързан с редица неправителствени организации, финансирани от „Отворено общество” и Джордж Сорос. В писмото КТБ отричаше да има връзка с медийната група на Ирен Кръстева и Делян Пеевски, която е „само корпоративен клиент” на банката.

Директорът на звено „Мултимедия – Региони” в Deutsche Welle Кристиан Грамш обясни, че причина за временното замразяване на работните места на Барух и Бедров са различията в културата между България и Германия и някои езикови особености. Грамш добави, че в материалите на двамата български журналисти има нарушен баланс на мненията.

Германският специалист обясни, че журналистическите стандарти задължават проверка на фактите за даден материал, като това трябва да се направи с допитване до минимум два независими източника, както и да има баланс между различните гледни точки в статията. Грамш обаче се съгласи, че в коментарни материали е нормално да преобладава едната гледна точка, но настоя, че дори и при коментарите е редно да има достатъчно на брой статии, които да представят равностойно и двете гледни точки.

Завеждащата секцията за Централна Югоизточна Европа Верица Спасовска и главният редактор на българската редакция Александър Андреев се извиниха, че комуникацията с Барух и Бедров не минала по най-добрия начин. Спасовска уведомила по мейл двамата журналисти, че са освободени от Deutsche Welle, докато Андреев е бил в отпуск. Те обаче казаха, че са провели откровен разговор с Барух и Бедров и макар да имат различия, ще продължат да си сътрудничат с тях в Deutsche Welle. Андреев пък добави, че носи вина заради това, че не е потърсил другата гледна точка.

Друга интересна информация, която беше съобщена от Андреев, е, че Спасовска е взела интервю от председателя на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев. То щяло да бъде публикувано сково в Deutsche Welle.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес