БАПРА: Няма спасение от троловете, профилите им трудно се различават

2389
БАПРА: Няма спасение от троловете, профилите им трудно се различават
Снимка: iStock/Guliver

"Очаквам партиите да поемат публичен ангажимент да не използват по време на кампанията платени или провокирани коментатори в социалните медии, защото това е неетична и вредна практика", коментира по БНР Камелия Димитрова, председател на Българската асоциация на пиар агенциите (БАПРА) във връзка с призива на няколко комуникационни агенции към партиите да не използват т. нар. "тролове" в предизборната кампания.

"За „тролове“ и използването им в предизборна кампания говорим в последните 10 години, те се използват непрекъснато, включително и компании ги използват, за да налагат мнения и тези в публичното пространство", посочи Димитрова.

Руските тролове с нова офанзива за изборите в САЩ

Компанията Facebook съобщи, че хора, свързани с петербургската "фабрика за тролове", която беше част от руската намеса в американските ...

"Ние забелязваме, че това се случва в дигиталната среда, но не знаем колко са „фабриките за тролове“. Вече се правят и много професионално тези профили на „тролове“ и трудно могат да бъдат различени, но това е цяла индустрия, в която се влагат пари и трудно се разграничават фалшивите профили.

Не можем обаче да очакваме от хората да докладват за това. Основната отговорност за това е на политическите сили, които си позволяват за манипулират общественото мнение. Особено когато се изкривява вотът, това е заплаха за демокрацията", коментира още Камелия Димитрова.

Тя отбеляза, че вече имат етична комисия към агенцията, която ще работи по различни казуси за връзките между агенция и клиент, като ще се разглеждат и съмнения за използване на „тролове“.

Припомняме, че вчера 5 професионални организации в сферата на медиите и комуникациите се обявиха в декларация против използването на тролове в предизборната кампания за парламентарния вот. 

Полска репортерка разкри живота на ферма за тролове

Компаниите за социални медии са подложени на все по-голям натиск заради фалшиви акаунти, пише The Guardian. Facebook заявява, че е деак...

Категорично обявяваме използването на платени или провокирани коментатори в социалните мрежи и онлайн медиите, известни като „интернет тролове“, за неетична и вредна, се казва в декларацията.

Те призовават политическите сили също да се ангажират с това. Призивът е и към медиите и администраторите на страници и групи в социалните мрежи да модерират отговорно коментарите и да не допускат език на омразата, обиди и други подобни действия с разрушителен ефект. Авторите на деклараицята призовават политическите партии ясно да декларират, че няма да използват тролове в своите кампании. Те настояват всички комуникационни организации, сдружения и практикуващи специалисти да подкрепят декларацията, а медиите да модерират отговорно коментарите под материалите и да изтриват тези, които носят фалшива информация, използват език на омразата, както и обидни и нецензурни думи. В декларацията се посочва, че пандемията доведе до драстичен спад на доверието в източниците на информация и затова е важно PR специалистите да се противопоставят и на създаване и разпространение на фалшиви новини. Тази практика влияе негативно върху обществото ни и създава тревожност и несигурност.

Документът е подкрепен от Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО), Българска асоциация на пиар агенциите (БАПРА), Асоциация на специалистите по комуникации в общините (АСКО), Дружество на PR специалистите към СБЖ, Българска академична асоциация по комуникации (БААК), отделни агенции и специалисти.

Още: "Вожда", "Сам срещу всички" - спонсорирана подкрепа или подготовка за избори?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com