Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БАБХ за спорните такси на "златния гьол": Не можем да регулираме

17 септември 2024, 14:47 часа • 3286 прочитания

Българска агенция по безопасност на храните не е компетентна да регламентира и да регулира банковите такси, които се събират за дезинфекция през т.нар. "златен гьол" на граничния пункт "Капитан Андреево". Това се разбира от отговор на служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов след депутатски въпрос.

Божидар Божанов от "Продължаваме промяната - Демократична България" пита министъра за таксите, след като в социалните мрежи се появиха сигнали от граждани, че от края на юли тази година е върната таксата по границата за дезинфекция на автомобилите, тъй като е засечено разпространение на шап по дребните преживни животни.

За тази услуга на ГКПП-то в брой се заплаща такса в размер на 4 лв, но на преминаващите се налага да заплатят и 3 лв. в брой, които отиват за "такса превод към банката". Алтернативен начин за плащане на услугата "дезинфекция" няма. Няма ПОС терминал, няма възможност чрез директен превод през електронно банкиране - задължително в брой и после такса 3 лв. за превод към банката. Още: "Евролаб" обратно на ГКПП "Капитан Андреево": БАБХ обаче финтира хитро

Депутатът иска информация по каква процедура е избрана обслужващата банка и защо няма алтернативни начини за заплащане на таксата, чрез които да се предотврати заплащане на "такса обслужване".

Отговорът

"Банката, обслужваща дейността на Българска агенция по безопасност на храните, е избрана при съблюдаване на принципите и правилата, свързани с оптимална защита на управлявания публичен ресурс", отговаря общо министърът, цитирайки информация от БАБХ. Още: Заради хаоса по границите ни: Турция и Гърция търсят коридор, с който да заобикалят България

Той уверява, че банката е осигурила необходимия брой ПОС терминали, чрез които да се извършва плащане на таксите. "Всяко гише разполага и с резервен ПОС терминал, в случай че дефектира устройство, то да бъде заменено своевременно с цел непрекъсваемост на процесите", категоричен е той и допълва, че таксите за банково обслужване се определят от съответната банка по реда и при условията на банковото законодателство.

Източник: Народно събрание

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес