Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БАБХ проверява заведенията за хранене по Черноморието

17 юни 2024, 11:55 часа • 622 прочитания

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки на обектите за търговия с храни и обществено хранене по Черноморието във връзка с активния летен сезон. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Проверките ще продължат до 13 септември.

Какво ще се проверява?

От БАБХ посочват, че обект на проверка ще бъдат обекти за търговия на дребно с храни, подвижните, временните и сезонните обекти; обекти с дейност на кетъринг, заведенията за обществено хранене, вкл. и такива намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристическите обекти, предлагащи услугата "all inclusive" и др., находящи се на територията на съответната област.

ОЩЕ: Агенцията по храните изтегля от пазара сокове и смутита на популярна марка

От БАБХ уточняват, че целта на акцията е да се установи съответствието на обектите с изискванията на действащото законодателство като: съответствие на сградов фонд и оборудване; действащи системи за управление на безопасността на храните; произход и правилно съхранение на суровини и храни; срокове на съхранение на храните; спазване на изискванията за предоставяне информацията за храните на потребителите; наличие на заверени лични здравни книжки на персонала и др.

Освен това ще се акцентира на коректното етикетиране на предлаганите млечни продукти в проверяваните обекти и да се извършва проследимост на техните доставчици. Инспекторите на БАБХ ще следят и за подходящи условия за измиване и дезинфекция на работния инвентар, оборудване и съоръжения за измиване и подсушаване на ръцете; подходящо работно облекло и лични предпазни средства.

От агенцията за безопасност на храните поясняват, че при установяване на несъответствия ще бъдат предприети действия в съответствие с действащото законодателство.

 

 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес