Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БАБХ нарушава нормите за хуманност - умъртвяват птици с пожарникарска пяна

18 януари 2017, 12:15 часа
Реклама

Над 430 000 са засегнатите от птичия грип пернати у нас, огнищата на заразата са 63 в 12 области, а птиците интензивно се унищожават. Данните са отпреди два дни, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

При такова масово унищожение възниква въпросът как точно се унищожават птиците и дали се спазват нормите за хуманност, записани в официалния сайт на БАБХ.

Там става ясно, че умъртвяването- в частност клането- се извършва по най- бързия начин след зашеметяване, което осигурява пълна загуба на съзнание и чувствителност. И още нещо- умъртвяването не бива да бъде предхождано от стрес при животните. Ето как са унищожени 7 400 патици в пловдивското село Златосел на 16 януари. Разказва една от гледачките- Мария Телбийска.:

"Дойдоха пет души, изпратени от собственика, с багер направиха заграждение сто на сто метра с по три пласта бали сено. Вкарахме всичките патици там, съвсем натясно бяха. Дойде пожарната и ги обляха с пяна. Тя много бързо се разстила навсякъде и ги задуши за пет минути. Отначало се опитаха да се движат, но много бързо стихнаха.

Пяната покри всичко. Вчера още стоеше, днес вече е спаднала. Днес ще ги карат във Върбен, за да ги изгорят. Гледам тези птици от първия ден, от излюпването. Първите 15 дни са на отопление, после влизат при другите. Мъчно ми е. Бяха готови за гушене вече, почти 4 кг. Сред малките имаше грип, там намирахме умрели, при по-големите не, но такава е политиката, всички трябва да умрат. Навсякъде наоколо убиват птиците."

За да унищожи патиците, БАБХ е поискала официално съдействие от Служба "Противопожарна безопасност" в Пловдив. Оттам потвърждават искането, но не искат да говорят в какво точно се изразява то. Остава въпросът дали начинът за унищожение отговаря на нормите за хуманност.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес