Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Автоинструктори “за“ промените в шофьорските изпити. Очаква се обаче и контрапротест (СНИМКИ)

25 септември 2024, 12:47 часа • 329 прочитания

Автоинструктори се обявиха “за“ новите правила за придобиване на шофьорски книжки и дигитализирането на системата с демонстреция на площад "Александър Батенберг" в София. Очаква се обаче и контрапротест на тези от бранша, които не одобряват промените.

Демонстрацията на браншовите организации, които застават зад новите правила, започна около 11 часа. Събраха се два лъча от автомобили на автоинструктори от различни входове в София, предава БНР.

Снимка БГНЕС

Бул."Цар Освободител" не е блокиран, движението се осъществява се нормално.

Още: Автоинструктори излизат на протест заради нови правила за шофьорските книжки

Промяната, която раздели бранша

Причината за двата протеста днес е текстът, според който кандидат-шофьорите могат да се явяват на теоретичен или пък практически изпит максимум 4 пъти в рамките на 6 месеца. Това трябва да влезе в сила от 10 декември тази година. Има и отлагателни срокове. Предвижда се също информационната система да бъде дигитална.

Снимка БГНЕС

Според автоинструктори, подкрепящи реформата, това ще доведе до по-качествено обучение и ще изсветли сектора.

"Смятам, че с въвеждането на дигитализацията и с всички нови промени това ще доведе до подобряване на обучението, ще изсветли бранша и ще спаси много човешки животи оттук нататък", каза един от протестиращите.

Още: "Пълна порнография": Напрежение сред автоинструкторите заради нови правила при шофьорските изпити

"Аз съм на протеста поради причината, че според мен всичко трябва да бъде прозрачно, да има качествено обучение, да има по малко ПТП по пътя", сподели друг автоинструктор.

От "Пътната полиция" обясниха, че спиране и ограничаване на движението е възможно около 13.00 часа, когато митингът трябва да приключи. След това обаче започва протестът на другата част от бранша, която иска оставката на заместник-министъра на транспорта Димитър Недялков и настоява новата наредба да бъде отменена.

Още: Малките автошколи не могат да покрият новите изисквания

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес