Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Антикорупционният фонд: Издигането на Сарафов за главен прокурор е срамно и недостойно

10 октомври 2024, 13:38 часа • 917 прочитания

Антикорупционният фонд (АКФ) изразява сериозни притеснения относно издигането на Борислав Сарафов за кандидат за главен прокурор от членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Според организацията номинирането на Сарафов в последния възможен ден, без конкуренция, напомня за издигането на Иван Гешев през 2019 г., което предизвика критики за липса на прозрачност и плурализъм. 

АКФ припомня, че от 2020 г. насам са изнесени множество свидетелства за близки отношения между Борислав Сарафов, тогава заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба, и Петьо Петров – Еврото, който е свързван с мрежата за влияние в съдебната система. Още: ПП-ДБ иска да блокира опита на ВСС Сарафов да остане главен прокурор

"Основният свидетел в разследването ни "Осемте джуджета" Илия Златанов твърди, че Сарафов и Петров са имали близки отношения. Той неведнъж е виждал Сарафов да чака за среща с Петров в ресторант "Осемте джуджета", се посочва в позиция на Фонда.

Тези твърдения се подкрепят и от снимки, публикувани от АКФ през 2023 г., на които Борислав Сарафов и Петьо Петров са заснети в приятелски разговор пред ресторанта. "Данните от твърденията на Златанов и снимките се потвърждават и от показанията на тайна свидетелка, разпитана на 31 май 2023 г., която също описва чести посещения на Сарафов при Петьо Петров", подчертава АКФ. Тези показания са част от разследване, образувано в Софийската районна прокуратура на 29 май 2023 г., ден след като организацията публикува снимките.

В същото време срещу Сарафов все още тече проверка на специалния прокурор за разследване на главния прокурор и неговите заместници по отношение на данните за връзките му с аферата "Осемте джуджета". Още: Правосъдният министър видя повече от три положителни качества у Сарафов за поста главен прокурор

"Издигането на Сарафов, докато тази проверка не е приключила, е недостойно и срамно", заявява АКФ. "Миналото лято самият Борислав Сарафов твърдеше, че изясняването на "Осемте джуджета" е'ключов залог за бъдещото нормално функциониране на прокуратурата. Днес обаче става ясно, че нормалното функциониране на прокуратурата се отлага за поне още пет години", завършват от АКФ.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес