Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анкара изказа задоволство от призива на Йоджалан

21 март 2013, 15:45 часа • 6952 прочитания

Турският вътрешен министър Муамер Гюлер приветства решението на кюрдския лидер Абдула Йоджалан да призове ПКК да свали оръжията.

"Истинският език е този на мира. Сега трябва да го видим в действие", заяви Гюлер, цитиран от Анадолската агенция, предаде БГНЕС.

По-рано днес лидерът на кюрдските бунтовници поиска от членовете на ПКК да прекратят огъня и да напуснат пределите на Турция, допълвайки, че е дошло време "политиката да вземе връх".

"Достигнахме до фаза, в която оръжията трябва да замлъкнат... въоръжените членове трябва да се оттеглят извън границите на Турция", коментира Йоджалан в писмо, прочетено в Диарбекир пред стотици хиляди хора от депутат от Партията за мир и демокрация.

"Казвам го пред милионите хора, които слушат моя призив, настъпва нова ера, в която политиката трябва да вземе връх, не оръжията", настоя лидерът.

Декларацията на историческия лидер на ПКК беше приветствана от стотици хиляди хора, които още от ранна утрин се бяха събрали, за да го чуят на огромен площад в Диарбекир, смятан от кюрдите в Турция за тяхна столица. Тълпата тръпнеше в очакване цяла сутрин, развявайки плакати с надпис "както в мира, така и във войната ние сме с теб, шефе" и скандирайки "да живее нашият лидер Апо", прякорът на Абдула Йоджалан.

Съобщението идва в рамките на преките преговори, които турските власти водят с Йоджалан от декември с цел прекратяване на конфликта. Сблъсъците между ПКК и турските власти отнеха живота на близо 45 000 души. Засега обаче не е ясно какъв ще е ефектът, тъй като Анкара все още не говори по никакъв начин за освобождаване на кюрдския лидер.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес