Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Александър Джартов: Евакуираните от Елин Пелин хора вече се връщат по домовете си

26 юли 2024, 20:37 часа • 1011 прочитания

Започна постепенното връщане на евакуираните хора от село Гара Елин Пелин в техните домове още след обед, възстановено е и електрозахранването. Това съобщи главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението.

Още: Взривовете в Елин Пелин: Главният комисар на МВР не изключи човешка небрежност

"Днешният ден беше свързан с дейности по обезопасяване на целия район. От една страна положихме много усилия с колегите от Военно-въздушните сили да осигурим безопасност около последния склад, в който има пиротехнически средства. Там интензивно обливахме с вода. Същевременно изградихме просеки около самия склад. Като допълнително бяха предприети мерки за обезопасяване на складовата база на една от големите хранителните вериги. Към настоящият момент продължават взривовете. Периодът между отделните взривове постепенно се увеличава, което означава, че тези, които е възможно да се взривят, намаляват постепенно", обясни той. "Не е възможно да се влезе и е изключително опасно както за хора, така и за техника. Колегите с риск за живота си буквално са успели да измъкнат двамата пострадали", каза Александър Джартов пред БНТ.

Още: Експерт не изключва умишлено използване на пиротехнически средства да са довели до взрива в склада

Според думите му е все още много трудно да се каже каква е първопричината за взривовете на складовете за пиротехника. "Обследваме района с дрон. Все още е твърде опасно. Колегите от Националната следствена служба започнаха огледи на обекта от хранителната верига." "Надеждата винаги остава, в момента, в който можем да въведем хора с техника, се надявам да има повече информация", отговори той на въпрос дали има надежда двамата в неизвестност да бъдат живи.

Още: Елин Пелин: Трябва да се изчака да си гръмне всичко, тогава да се влиза

Джартов коментира и критиките, че известията от системата за ранно предупреждение на BG-Alert са внесли излишен смут. "Постепенно трябва да свикваме с такива системи. Големият проблем е когато не бъдат задействани. Указанията в съобщенията бяха точни и ясни. Важно е обществото да свиква с тях", каза той.

Още: Сапьори и военни са при горящия склад за фойерверки край Елин Пелин (ОБЗОР)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес