Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокат: Няма основание за касиране на изборите заради машинния вот

31 октомври 2023, 09:41 часа • 1832 прочитания

Няма основания за обжалване на местните избори 2023 заради решението на Върховния административен съд (ВАС), който отмени решението на ЦИК и върна машинното гласуване на втория тур. Това каза пред БНР адв. Валя Гигова. Според нея решението на ВАС можеше да бъде още по-убедително.

Успокоение в обществото

"Това решение изглежда мъдро. Внася мир и успокоение в обществото, че това, което се е случило, ще запази своето действие и всички, които са участвали в изборите - и като избиратели, че гласът им ще остане и ще бъде зачетен, а тези, които са получили изборни резултати продължават, че ще може да продължи процедурата и да се стигне до очаквания избор, независимо от това кой ще бъде победител".

Още: ВАС развенча ЦИК: Машинното гласуване се завръща

Избори, при които зам.-министър е удостоверил съответствие на машините, вече са минали и са влезли в сила, коментира адв. Гигова. Тя обаче добави, че това поставя много сериозния въпрос за правната сигурност и за еднаквото прилагане на закона, което според нея е огромен дефицит в нашето общество.

"ВАС очевидно не се е произнасял преден път по този въпрос, защото не е бил сезиран. Оттук насетне да си знаят".

Удостоверяването на машините

Още: Проф. Михаил Константинов: Местните избори не бяха опорочени

Според адв. Гигова не би трябвало да има проблем пред удостоверяването на машините преди втория тур на местните избори. По думите й това е въпрос на организация и държавническо отношение по толкова сериозен въпрос. Тя е категорична, че ако бъдат разрешени машините, то това трябва да се случи за машините на територията на цялата страна.

Адв. Гигова не вижда основание изборите да бъдат обжалвани на това основание:

Още: Политиците рушат доверието в изборния процес: Анализатори за скандала с машините

"Не всяко нарушение на правилата за провеждане на изборите води до касиране, а само тези, които биха променили изборния резултат. То не е общо правило, което да прави всички избори незаконосъобразни. При избора винаги става въпрос за конкретен избор на конкретния човек на конкретното място. Няма общо правило - всички избори са незаконосъобразни, защото не е проведено машинно гласуване. ВАС много ясно е казал, че машинното гласуване е алтернатива, заложена в закона, но само когато са налице условията за това. Преценката дали са налице условията е на ЦИК".

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес