Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

60% от висшистите заемат длъжности с по-ниска квалификация

28 ноември 2016, 09:42 часа • 1216 прочитания

Институтът за изследване на обществата и знанието към БАН и Фондация „Конрад Аденауер“ организират в София двудневна конференция на тема “Пазар на труда, образование, заетост: съвременни предизвикателства и перспективи”.

Пред БНР проф. Пепка Бояджиева изтъкна, че през последните години се увеличава чуваемостта към хората на науката и предложенията им за решаване на проблемите на пазара на труда.

"Младите хора с висше образование са сред хората, които имат най-ниски нива на безработица – малко над 3%. През последните 2 десетилетия обаче се наблюдава друг феномен, който все още не е привлякъл достатъчно вниманието на изследователите, макар че много остро се усеща от младите хора – голяма част от младите хора, завършили висше образование, на практика работят професии и заемат длъжности, които не изискват висше образование", заяви Бояджиева, която ще говори на тема „Работата под образователното ниво: Изход от безработицата или прахосване на човешки капитал?“.

Явлението се наблюдава във всички европейски страни и е по-силно изразено в Испания, Естония, Ирландия и Великобритания, допълни тя.

"Според данните на Рейтинговата система на висшите училища у нас, около 60% от младите хора, които завършват висше образование през последните 5 години, са заети на длъжности, които не изискват висше образование. Това наистина е един много голям процент. Той обаче е различен в зависимост от специалността, която е завършена, а също и в зависимост от това къде е завършена. Днес все повече има значение не само какво учиш, а и къде завършваш", допълни тя.

Бояджиева акцентира, че преди да изберат кариера, е полезно за младите да се поинтересуват от нуждите на пазара на труда в населените места, където смятат да се устроят. Положителното е, че с времето процентът на хора, които не работят по специалността, намалява в следващите години на професионалната им реализация.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес