Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

16 години държавата не може да приеме наредба за участието на непълнолетни във филми

16 август 2024, 12:47 часа • 1881 прочитания

В продължение на 16 години България не може да приеме наредба за участието на лица, ненавършили 18 годишна възраст, във филмови продукции. Това стана ясно от думи на министъра на културата Найден Тодоров по време на днешния парламентарен контрол.

Той отговори на въпрос на депутат от "Възраждане" относно първия ЛГБТИ филм - "Любен".

На 14 гони в Дома на киното в рамките на "София прайд филм фест" беше излъчена премиерата на първия български игрален гей филм "Любен" на режисьора Венци Костов, заснет в копродукция с Испания и излъчван там още през лятото на миналата година. Двете главни роли се изпълняват от актьорите Божидар Асенов и Димитър Николов. Вижте трейлър на филма тук. Още: "Културата търси общото, а политиката - различията между нас": Министър Тодоров с реакция след скандала в НС

"Парадокс е, че филмът е забранен за лица под 16-годишна възраст, тъй като в него има секс сцени, но към момента на снимките самият Божидар Асенов е бил на 16 години", заяви депутатът Маргарита Махаева.

Няма нарушение на закона, но няма и...закон

Отговорът на министъра започна с думите, че за филма има сключен договор продуцента и майката на актьора като негов родител и настойник. Той напомни, че филмът е в категория D+ - забранен е за лица под 16 годишна възраст, тъй като в него има сексуални сцени и сцени на насилие. 

По думите му проверката на министерството не е открила закононарушения. Това обаче не е единствената констатация. Още: Министърът на културата: Липсва закон за запазване на българските исторически сгради в чужбина

"Има непълна нормативна уредба", обяви министърът и цитира член 31А от Закона за филмовата индустрия:

"Участието на лица, ненавършили 18 години, във филмови продукции на територията на Република България се осъществява съгласно действащото законодателство и по ред, определен с наредба на Министерския съвет."

Такава наредба обаче няма. "През 2013 година, пет години след добавянето на изискването за наредба, Министерството на културата е направило опит за нейното създаване. По причини, които не са ми известни, постановлението не е стигнало до дневния ред на кабинета", каза още Найден Тодоров.

По думите му през 2018 година е имало и втори опит на министерството за приемане на наредбата, но той отново е приключил без успех.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес