Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

147 години от Шипченската епопея

24 август 2024, 08:17 часа • 2261 прочитания

Отбелязваме 147 години от Шипченската епопея. Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

Чествания

147-ата годишнина от Шипченската епопея ще бъде отбелязана с участието на представителни военни подразделения. Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев ще участва в националното честване. Тържественото събитие ще се проведе пред Паметника на Свободата на връх Шипка.

В рамките на церемонията ще бъдат поднесени венци от името на министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Почетният караул на паметника ще бъде от представително военно подразделение на 61-ва механизирана бригада – Карлово. Ще присъства и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

Като част от календара на Националните чествания по случай 147 години от Шипченската епопея, на 23 и 24 август ще се състои показ на учебно оръжие, боеприпаси и демонстрация на умения под надслов „Докоснете се до Българската армия“. Организатори са Военно окръжие – Габрово и Клуб „Приятели на Българската армия“ към Професионална техническа гимназия (ПТГ) „Д-р Никола Василиади“ – Габрово.

Екип от Военно окръжие II степен – Габрово ще предоставя информация на кандидати за военна служба на специален информационен щанд. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес