Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обсъждат три варианта за настилката на площад "Централен"

29 октомври 2018, 15:21 часа

Съществуват три варианта за настилка на площад "Централен", съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев. До тях се е стигнало след изключително разширен експертен съвет, на който са присъствали представители на Съюза на архитектите, Камарата на архитектите, както и много други заинтересовани лица.
Първият е да се изпълни проектът, както е бил възложен от община Пловдив, а именно със земелрок настилка. Вторият е да се направи с гранитна настилка в рамките на Форума, което представлява около половината от пространството, а третият вариант е на 100 процента площадът да бъде покрит с гранит. 

Реклама


"Община Пловдив е поела ангажимент всички варианти, които са били обсъждани, да бъдат остойностени и да бъдат внесени за обсъждане в общински съвет, за да се реши кой от тях ще бъде избран. Това забавяне не ни пречи, тъй като към момента работим все още по подлеза на улица "Гладстон" под площада", заяви Иван Тотев. Той все пак уточни, че е важно това решение да се вземе до месец, тъй като има и неколкомесечен срок за доставката на материалите след тяхното поръчване. 
Освен настилката на експертния съвет са обсъждани и други аспекти на проекта. Един от тях е бил например отпадането на перголите към пощата, а вместо тях да се запазят цветарниците. Има предложение и за премахването на едно от изкуствените езера откъм Цар-Сименовота градина, за да може да се отвори входът към самата градина.

Всички тези промени също ще имат влияние върху крайната цена и тепърва ще се преценява какъв точно ще е избраният вариант за площад "Централен". Очаква се крайното решение за един от най-важните за Пловдив проекти да бъде взето на сесията на общинския съвет на 12 ноември.   

Елин Андреев
Елин Андреев Отговорен редактор
Новините днес