Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продават 4 общински жилища в Смолян на наемателите им

01 ноември 2014, 11:37 часа • 16931 прочитания

Четири общински апартамента в Смолян ще бъдат продадени на дългогодишните си наематели. Информацията съобщи главният финансист на общината Венета Аръчкова.

В момента текат процедурите. Решенията трябва да се вземат от Общински съвет – Смолян и докато всичко се узакони може да минат около 4-5 месеца.

Става дума жилища, които от дълги години се ползват от наемателите. По думите на Арчъкова има желание от страна на собствениците да ги закупят. Има и предложение от общината към собственици на такива жилища, също да бъдат закупени.

Част от общинските жилища в Смолян са предоставени и на служители в администрацията. Общината разполага с такива жилища, както в Смолян, така и в селата Могилица, Смилян и Петково. Не са малко и социално слабите семейства, настанени в общински жилища, посочи Аръчкова. Няма проблеми с изплащането на наемите, като некоректни са само 4-5 наематели, с които се водят разговори.

При финансово затруднените семейства са постигнати споразумения за разсрочено плащане, тъй като ръководството на община Смолян взема под внимание и социалния елемент, отбеляза Аръчкова. Вместо на 100%, те плащат на 60-70% от наемите към общината, за да може да погасяват задълженията си за ток и вода.

Преди време е имало проблеми с некоректни платци на наем на общински жилища, но те вече са изведени от апартаментите и в тях са настанени други хора. Вече няма наематели, които да са просрочили таксите си повече то 3-4 месеца, каза още финансистът.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес