Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приоритетно се събира дървесината, пострадала от корояд в Смолянско

11 ноември 2016, 10:12 часа • 683 прочитания

Приоритетно оттук нататък ще се събира дървесината, пострадала от корояд, тъй като от нея до момента е събрана между 35 и 40%.

Това каза за Радио „Фокус” – Смолян инж. Елин Лилов, зам.-директор на Южноцентрално държавно предприятие(ЮЦДП) – Смолян.

По неговите думи при тези дървета, които са засегнати от корояди процесът е необратим, в тези райони се извършва санитарна сеч и дървета ще се събират.

„В момента се разработва методика за пролетта и се планира изграждане на мониторингова мрежа, за да може от по-рано да се следи как ще продължи развитието на популацията на корояда през следващата година, за да могат да се взимат своевременно мерки, и ако пак се засили неговото развитие да се опитаме да го ограничим доколкото е възможно”, каза Лилов.

Той обясни, че лошото при корояда е, че не може да се води авиоборба и както при някои други вредители да бъдат третирани насажденията с някакъв препарат, тъй като той действа под кората и няма как да бъде засегнат. При него науката препоръчва единствено водене на санитарни сечи и рано напролет налагане на ловни дървета.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес