Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Около 3 000 души годишно даряват кръв в Центъра по трансфузионна хематология и имунология в Смолян

28 септември 2016, 12:24 часа • 2664 прочитания

Около 3 000 души годишно даряват кръв в Центъра по трансфузионна хематология и имунология при МБАЛ – Смолян. Това каза пред Радио „Фокус” – Смолян директорът на центъра д-р Васил Фернкев. По думите му се наблюдава тенденция ежегодно да се увеличава броят на кръводарителите. „Изводът, който си правим, не е този, който бихме желали. Кръводарителите се увеличават, защото се увеличава броят на болните и нуждаещите се от лечение с кръв и кръвни продукти”, подчерта д-р Френкев и добави, че ежемесечно дарителите на кръв в Смолян са около 300 души, което задоволява донякъде потребностите не само на Областната болница, но и болниците в Мадан и Златоград. Д-р Френкев обясни още, че има и кръвни продукти, които получават от внос и които болницата закупува и благодарение на тях успяват да задоволят потребностите на всички пациенти.

Когато не достига кръв или кръвни продукти, прибягваме и към други форми, като търсим съдействие на близките или търсим помощна на Кръвен център – Пловдив, защото ние сме в непрекъснат контакт с тях. Те са основният ни снабдител с кръв, като ние изпращаме и наша за преработка, но и много често искаме допълнително, за да подсигурим нуждите на болницата, добави още директорът на Центъра по траснфузионна хематология д-р Васил Френкев. По думите на д-р Френкев кръводаряването е полезно преди всичко за самия дарител, защото то обновява организма и ако това се прави поне два пъти на година, води до опресняване, както на кръвта, така и общо на организма, и се стимулира имунната система, а и някои болести, които са бич за съвремието, по-рядко се срещат при редовни дарители.

Има и хора на които е противопоказано да даряват кръв. „Хората, идващи да дарят кръв, ни съобщават за заболяванията и ние преценяваме дали желаещият може да дари кръв или не. Въпреки че има много хора, които искат да дарят кръв, да помогнат, но ние не искаме да вървим срещу тяхното здраве или пък да предадем с тяхната кръв пък някои заболявания на пациент, на който ще се прелеем. Така че съществуват и ограничения”, добави още д-р Френкев.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес