Защо български кмет забрани да му говорят за европроекти?

3333
Защо български кмет забрани да му говорят за европроекти?
Снимка: iStock

За щяло и нещяло режат главите на общините. Борим се ежесекундно срещу абсолютно безсмислени корекции, които създават такъв дискомфорт, такъв дисбаланс в бюджетите, че не може да бъде. Печелиш на първа, на втора инстанция и трепериш дали ще спечелиш на трета. Миналата година бях стигнал до положение да кажа на служителите в общината, ако някой ми заговори за европейски проект, да си подаде молбата за напускане, защото повече не искам да чуя за европейски проект, заяви пред Actualno.com кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов. Още: Кметът на Тутракан: Поредицата от предсрочни избори превръща държавата в мащеха за общините

Провокацията дошла след успешно реализирано асфалтиране на пътните участъци Шуменци-Варненци, Белица - Бреница и двата изхода на град Тутракан. Проектът е на стойност 6,5 млн. лв. с ДДС, финансиран от Програмата за развитие на селските райони. За него Управляващият орган е наложил на общината 25% корекция от стойността му - или 1,7 млн. лв.

„При условие, че за този проект, преди да пусна обществената поръчка искам предварителен контрол от Управляващия орган. Казват ми, че всичко е окей. След като я пускам, избирам изпълнител, искам от Управляващия орган последващ контрол и ми казват, че всичко е окей. Изпълнявам проекта. Идват ми от Разплащателна агенция на първа проверка, на втора проверка, верифицират ми абсолютно всички разходи без 2-3 хиляди лева. Казват, че всичко е окей. И на третата година получавам 25% финансова корекция. И защо – за половин метър мантинела. „Експерти“ не са си направили труда да обърнат внимание, че мантинелата завършва с едно изкривяване, за да не е остра накрая, с лека извивка. Стотици метри мантинела накрая завършват с тази извивка, с което тя излиза не с половин метър по-малко, а с 3-4 метра повече“, обяснява градоначалникът.

По думите му трябва да има финансови корекции, ако се докажат присвоени средства или нередности, за което си има съд. Още: Кметът на Тутракан: Болниците потъват, няма да излезем от тази въртележка

„Съдѝ кмета, съдѝ експертите или фирмата изпълнител - който е направил нарушението, но недей да налагаш финансова корекция на община, която се труди и прави всичко възможно да спечели повече европейски проекти. Аз не виждам кмет да иска калпаво изпълнение. Не мога да разбера. При условие, че пътят е тук, мантинелите са тук. Всеки може да провери дебелината на пътната настилка, мантинелите, буферните зони, банкетите отстрани. Това е нещо, което може да се прецени на експертно ниво дали е изпълнено качествено, дали струва толкова. Имало и някаква дискриминация в избора на изпълнител. И каква е тя - не сме писали, че техническият ръководител хипотетично може да е и архитект, не само пътен инженер или строителен техник. И трябва да се обясняваш, че този проект си го изпълнен качествено, че си упражнил изключителен контрол. Как общините да искат да изпълняват европейски проекти!? Правят ни на маймуни, ходим по съдилища, вместо да си гледаме работата. Делото във Върховния съд за тази корекция е насрочено за 16 октомври“, допълва се кметът. А на първа инстанция общината го е спечелила.

Той се гневи, защото вече НАП му е поискала обезпечение на сумата от 1,7 млн. лв. с недвижими имоти. Забранени са му всякакви търгове за продажба на общинска собственост.

И припомня, че по време на ковид-кризата, когато държавата отсъстваше, общините я задържаха на повърхността.

„Тогава всички кметове и всички общини бяха добри. Всичко това обаче се забрави и пуснаха пак репресивния апарат срещу общините“, обобщи д-р Стефанов.

Неговият апел е държавата да спре да се отнася към кметовете като към крадци и мошеници.

„Много пъти съм казвал защо не го направим като в европейските страни - да покажем откъде са ни доходите. Аз ставам кмет и прехвърлям ветеринарната си клиника на един човек, ловно-рибарския си магазин на друг, зоомагазина си на трети, пчелина с 284 кошера, сега с 214, го прехвърлям на дъщеря ми, ореховата и лешниковата градина ги прехвърлям на жена ми. Защо не ме оставите да си покажа приходите?“, пита той.

Преди 2 г. кметът на Тутракан бил в румънския град Констанца на среща с един от районните кметове, с когото обсъждали как да работят по трансгранично сътрудничество. След официалните разговори домакинът попитал госта си какъв е по професия. Д-р Стефанов му отговорил, че е доктор по ветеринарна медицина, че е лекар на годината за 2010-та, номиниран за лекар на ЕС в 2011-та, но по стечение се е кандидатирал за кмет.

Колегата му обяснил, че неговата дъщеря е лекар на кланицата и на колбасарския му цех. Д-р Стефанов помислил, че става дума за общински обекти. Още: д-р Димитър Стефанов: Очакваме над 5000 души на July Morning в Тутракан!

Домакинът ги поканил на обяд в ресторант със зала за 3000 човека, със зала за 300 човека и с малка зала за около 20-30 души. Обектът бил на брега на езеро с къщички, веранди, лодки.

"Ако такова нещо има и нашата община, ще бъда безкрайно щастлив", бил коментарът на тутраканския кмет. А колегата му уточнил: "Това не е на общината, мое е". Попитал го кой е собственик на фирмата, а другият кмет отвърнал: "Аз, кой да бъде!?". Оказал се собственик също на кланицата и колбасарския цех.

Когато д-р Стефанов опитал да му обясни, че у нас кмет няма право да е собственик на фирма, румънският му колега не можел да разбере смисъла на тази забрана: "Какъв е проблемът, нали си плащам данъците!?".   

„А всичко, което аз съм развил, е преди да стана кмет. Разказах му за моя бизнес и че откак съм кмет, нямам никакъв нов бизнес, че съм бил принуден всичко да прехвърля на други хора. А той: "Колега, вие, в България, искате цигани ли да са кметове!?". Имам свидетели на този разговор. Питам го в какъв смисъл казва това, а той: "Ами да нямат нищо. При нас само циганите нямат нищо". Дотам сме стигнали“, обобщи д-р Стефанов.

Според него държавата трябва да спре да третира кметовете като на измамници, а да им се даде възможност, ако са честни, открити, ако имат бизнес на светло и си плащат данъците, да си покажат доходите. 

„Нима аз ще накарам моите служители да си лекуват животните при мен, или да ходят в зоомагазина ми да си купуват храна и аксесоари за домашните си любимци, да ходят в ловно-рибарския ми магазин, който е единствен в общината, единствената ветеринарна клиника с всичко необходимо, или ще ги накарам да купуват от моя мед, защото на другите пчелари медът им не е качествен. Това са глупости! Не мога да разбера в момента ние кого лъжем! При условие, че в цялата Силистренска област знаят, че тази клиника е моя, сега да лъжа, че не е моя ли!? Догодина стават 30 години откак съм създал този пчелин - заради опитите, които правех с пчели, понеже имах научни разработки. После ми стана хоби и още по-късно бизнес. Кого да лъжа, че този пчелин вече не е мой, а на дъщеря ми, която е преподавател в Тракийския университет. Държавата ни кара да лъжем нея и всички останали“, обобщи кметът.

По неговите думи той е нямал намерение да се кандидатира за настоящия си 4-ти мандат.

„Мисията на моето кметуване беше да изпълня панорамата. Миналата година извиках фирмите изпълнителки да ми гарантират, че до края на септември месец ще я довършат, да я открием и да не се кандидатирам. Те казаха, че в никакъв случай няма да успеят, затова излязох на тези избори. Имайте предвид, че ще дойде време читав човек няма да иска да се кандидатира за кмет. При тази репресия, при тези финансови корекции, при тези мачканици, при тези оплювания, при това неглижиране на държавата към общините, не виждам един нормален човек как би искал да бъде кмет на община и да трупа негативи, вместо позитиви“, анализира той. Още: Кметът на Тутракан провери как строят новия мемориален комплекс

Припомня как преди 12 години, когато за първи път встъпил в длъжност, обстановката в общината била много политизирана. Помислил си, че с времето това ще изчезне, защото като минат изборите, партиите ще заработят в синхрон и всичко ще си дойде на мястото.

„Бях глупав идеалист. Напротив, с всяка изминала година населението на България все повече и повече се политизира и това не го правим кметовете, нито общинската администрация, а в София - правителствата и Народното събрание. Обикновеният човечец не знае, че след пререканията в пленарната зала различните депутати сядат и си пият заедно кафетата, обядват и вечерят. Това рефлектира върху психиката и настроението на хората. Аз съм бил много пъти в Народното събрание и съм виждал как в почивките депутати от различни формации сядат заедно и си говорят приятелски. А като влязат в залата, са като кучета и котки“, коментира той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СИЛИСТРА:

Джевдет Чакъров печели изборите за парламент в Силистра

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 20 МИР - Силистра

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни в 20 МИР - Силистра

Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 9 юни в 20 МИР - Силистра

Вижте листата на ПП-ДБ за парламентарните избори на 9 юни в 20 МИР - Силистра

Вижте листата на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори на 9 юни в 20 МИР - Силистра

Кметът на Силистра: Имаме лавина от обжалвания за санкционирани проекти на предходното управление

ВиК - Силистра се присъедини към “Български ВиК холдинг” ЕАД

Автобус амфибия ще плава по Дунав

След решение на съда: Коригират изборните резултати в Силистра

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Силистра